Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Antek on Unsplash

Beszéljünk a kutyák fogmosásáról. Hogyan, miért és mikor? 1. rész

A kutyák fogmosása ma még mindig megosztó téma a gazdik körében. Egyesek hülyeségnek tartják, mások hasznosnak és fontosnak.

Tudtad, hogy a kutyák 80 százalékánál már hároméves korukra jelentkeznek fogászati problémák? Ahogy nekünk, úgy kedvenceinknek is rendszeres fogápolásra van szükségük az egészségük megőrzéséhez. A fogmosás a legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüld a komoly egészségügyi problémákat, mint például a fogágybetegség, a rossz lehelet vagy akár a bakteriális fertőzésekből eredő egyéb betegségek. Bár a fogmosás kezdetben ijesztő lehet, a megfelelő eszközökkel, technikákkal és egy kis türelemmel pozitív és élvezetes élménnyé teheted kutyád számára. Íme egy részletes útmutató, hogyan mosd meg hatékonyan kutyád fogait.

A megfelelő eszközök kiválasztása

Ahhoz, hogy a folyamat zökkenőmentesen menjen, fontos, hogy előre összegyűjtsd az összes szükséges eszközt. Íme, mire lesz szükséged:

  • Kutyafogkefe: Ezeket a keféket kifejezetten kutyák számára tervezték, és általában puhább sörtékkel rendelkeznek. Választhatsz különböző típusok közül, például ujjra húzható kefék vagy kétfejű fogkefék közül.
  • Kutyafogkrém: Soha ne használj emberi fogkrémet, mert olyan összetevőket tartalmaz, mint a fluorid és a xilit, amelyek mérgezőek a kutyák számára. Helyette válassz kifejezetten kutyáknak készült fogkrémet, amely csirke vagy mogyoróvaj ízesítésű, hogy kellemesebbé tedd a fogmosást a kedvenced számára.
  • Törölköző vagy kendő: Hasznos lehet egy törölköző vagy kendő a rendrakáshoz és a kutya szájának megtörléséhez, ha szükséges.
  • Jutalomfalatok: A pozitív megerősítés kulcsfontosságú. Készíts elő néhány kedvenc jutalomfalatot, hogy jutalmazhasd a kutyád a folyamat során.

Készítsd fel a kutyádat a fogmosásra

Mielőtt belefognál a tényleges fogmosásba, fontos, hogy kutyád kényelmesen, jól érezze magát a helyzetben. Kezdd azzal, hogy hozzászoktatod ahhoz, hogy a szájában fog történni valami szokatlan. Finoman emeld fel az ajkait, és dörzsöld végig az ujjadat az ínyén és a fogain. Ha ezt rendszeresen megteszed, a kutyád megszokja az érzést, és kevésbé fog ellenállni, amikor először használod a fogkefét. Fontos, hogy türelmes légy, és megőrizd a nyugalmadat.

Ezután ismertesd meg kutyáddal a kutyafogkrém ízét és állagát. A kutyafogkrémek biztonságosan lenyelhetők, szemben az emberi fogkrémekkel. Hagyd, hogy a kutyád lenyaljon egy kis mennyiséget az ujjadról vagy a fogkeféről, hogy pozitív kapcsolatot alakítson ki vele. Ezután elkezdheted bemutatni neki a fogkefét. Engedd, hogy megszimatolja és megvizsgálja a fogkefét, majd finoman érintsd a fogaihoz és az ínyéhez anélkül, hogy ténylegesen elkezdenéd mosni. Fokozatosan növeld a fogmosás időtartamát és nyomását, ahogy a kutyád egyre nyugodtabbá válik. Ezekkel az előkészületekkel zökkenőmentesebbé és sikeresebbé teheted a fogmosási rutint.

Folytatjuk….

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...