Saját KB bal
Saját KB jobb

Miről árulkodnak a fekete pöttyök a kutya bőrén?

A fekete pöttyök jelenléte teljesen normális jelenség lehet. Például, ha dalmatáról van szó. Ha azonban nem a kutyánk színezetének a része a pötty, akkor érdemes odafigyelni rá. A fekete pöttyök gyakran jelennek meg a kutyák bőrén, és számos méretben, formában és sűrűségben előfordulhatnak. Fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk rájuk, és ha kell, megtegyük a szükséges lépéseket.

Előfordul, hogy észreveszünk egy fekete pöttyöt a kutyánk bőrén, akár bunda ápolás, akár a kanapén való összebújás közben. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy mi lehet a pöttyök oka, és mi a teendő ilyen helyzetben.

Mi lehet az oka a pöttyök megjelenésének?

Több oka is lehet annak, hogy fekete foltokat észlelhetünk a kutyánk bőrén. Ezek közül némelyik ártatlan, míg kifejezetten veszélyes okok is előfordulnak. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a pöttyök típusaival. A fekete pöttyök és foltok hátterében álló leggyakoribb okok:

  • mitesszerek, oxidálódott faggyú – gyakoriak az embereknél, és  előfordulnak a kutyáknál is.
  • bolhapiszok – a bolhaürülék apró darabkái, amelyek a háziállaton maradnak.
  • sebhelyek – apró sérülésekből származó hegek.
  • hiperpigmentáció, ezen belül:
  • normál szeplők
  • bakteriális vagy gombás bőrfertőzések
  • hormonális egyensúlyhiány

Tehát, ahogy a felsorolásból is látszik, a fekete foltok egészen egyszerű okokból is adódhatnak. Ugyanakkor, sajnos vannak más természetű foltok és pöttyök is, amelyek szintén apró pöttyként indulnak. Ilyenek a szemölcsök, anyajegyek vagy melanomák. Ezek az állapotok mind kis pöttyökként kezdődhetnek a bőrön, de növekednek és változtatják az alakjukat. Néha hihetetlenül gyorsan! Lehetnek laposak vagy kiemelkedőek, és általában legalább gombostűfej méretűek. Ha ilyesmit észlelünk, a legjobb, ha késlekedés nélkül állatorvoshoz fordulunk!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.co.uk/pet-health/black-dots-on-pet-skin?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C-5iQf5NeTs Kép: Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/a-dalmatian-dog-with-its-tongue-out-27175386/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...