Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért emelik fel a lábukat a kutyák amikor pisilnek?

Az álmos reggeli sétákon talán már többen elgondolkoztunk ezen a kérdésen. Vajon miért emelik fel a kutyák a lábukat vizeléshez? Anatómiai oka lenne, vagy csak egy szokás? És miért van az, hogy egyes kutyák emelik, míg mások nem?

A másik mosdóhasználati rejtély természetesen az, hogy miért van az, hogy körbe-körbe pörögnek, mielőtt kakilnának. De erről majd egy következő alkalommal írunk.

Sokan azt feltételezik (egyébként helyesen), hogy a kutyák a vizelést a területük „megjelölésének” tekintik. Ez igaz, de az is fontos, hogyan végzik a jelölést. A láb felemelésével a kutya jobban tudja a pisisugarat egy függőleges felületre irányítani, ahol a szag megmarad. Ha a kutya leguggol vagy hátrafelé nyújtja a hátsó lábait (amikor úgy pisil, mint a lovak), a vizelet a talaj felé irányul, és a talaj felszívja. Így kevésbé érezhető a fajtársaknak, mint a függőleges felületen, orrmagasságban lévő pisinyom. A pisi tehát egyfajta kommunikációs eszköz. Az angolban az e-mail mintájára viccesen pee-mailnek (pisi-posta) is nevezik.

A kisebb kutyák számára különösen hasznos lehet a lábemelés. Azzal, hogy felfelé spriccelnek, azt „tettetik”, hogy nagyobbak, mint amekkorák valójában. Ez egyfajta kutyablöff, amely segít elriasztani a nagyobb kutyákat, amelyek úgy érezhetik, hogy a területet könnyű célpont foglalja el.

Bár a lábemelést sokan az ivaros kan kutyákkal kapcsolják össze, nem ennyire egyértelmű a helyzet. Sok kan kutya kezdetben állva pisil, majd a pubertáskor elérésekor áttér a lábemelésre. De nem feltétlenül. Elsősorban a nagytestű kanok közül sokan nem fáradnak, és életük végéig négy lábon állva vizelnek. Ezenkívül, a szuka kutyák is megjelölik a területüket. Bár esetükben előfordulhat, hogy hibrid testtartásban (guggolva emelik a lábukat) pisilnek. Ez kevésbé hatékony, de semminél több. A csúcs nyilván az oszlopra mászó pisilés, amikor az (általában kistermetű) eb szinte feltolat a fára, oszlopra, vagy bármilyen kiemelkedő tárgyra, hogy üzenete minél több címzetthez eljusson.

A kutyavizelet tele van információkkal a többi kutya számára. Az érdekeltek informálódhatnak a pajti egészségi állapotáról, neméről, sőt még a stressz szintjéről is. A mai világban imádunk mindent megosztani magunkról. És ez, úgy látszik, a kutyáknál sincs másképp.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.mentalfloss.com/article/653485/why-dogs-lift-leg-pee; Kép: Photo by Vladimir Srajber: https://www.pexels.com/photo/a-chow-chow-dog-peeing-in-a-park-18701138/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...