Saját KB bal
Saját KB jobb

Rostok – mit kell tudni a kutyák táplálkozásában betöltött szerepükről?

A rostok létfontosságú tápanyagnak számítanak a kutyák táplálkozásában. Elősegítik a víz felszívódását és szabályozzák a bélsár állagát és tömegét. A rostoktól lesz a kutyakaki megfelelő tömörségű, formált és szilárd. Ezen kívül a bél oxigénszintjének szabályozása révén a rostok hozzájárulnak, hogy a bélrendszerben ne tudjanak elszaporodni a rossz baktériumok.

Rost és rost között is van azonban különbség. A kereskedelmi forgalomban kapható kutyatápokban gyakran a rostok nem a legmegfelelőbb forrásból származnak. Ezért nem is ugyanolyan jótékony hatásúak mint a megfelelő rostok. A tápokban a rosttartalom gabonafélékből, például rizs és a kukorica származik, de a szójabab, a zöldborsó, a répapép és a mogyoróhéj is elterjedt alapanyagok, elsősorban a gabonamentes tápokban.

Az élelmi rost eleve csak növényi alapanyagokból származhat. Két fajtáját különböztetjük meg: az oldható (vízoldékony) és oldhatatlan rostot. Az oldható rostok képesek vizet felszívni, és a szervezet által lebonthatók és hasznosíthatók, míg az oldhatatlan rostok nem emészthetők. Ez nem jelenti azt, hogy az oldhatatlan élelmi rostok haszontalanok lennének. Bár emészthetetlenek, hasznosak lehetnek, mert segítenek szabályozni a táplálék bélen való áthaladásának idejét. Ezek azok a rostok, amelyek segíthetnek székrekedés vagy hasmenés idején. Mivel székrekedés esetén növelik, míg hasmenés esetén csökkentik a belekben a tranzit időt. A túl sok oldhatatlan rost azonban akadályozhatja a létfontosságú tápanyagok felszívódását, és fogyáshoz, rossz szőrminőséghez, hányáshoz és hasmenéshez vezethet.

Az oldható rostok is rendkívül fontosak, viszont esetükben figyelni kell, hogy csak lépésenként és módjával vezessük be a kutya étrendjébe, mivel hányást, hasmenést és gázképződést okozhat a hirtelen elfogyasztott nagy mennyiség.

A legjobb élelmi rost források kutyák számára a sütőtök, a zöldbab, az édesburgonya. De elérhetők rosttartalmú étrendkiegészítők is.

Az élelmi rost a kutyák számára alapvető tápanyag, de egyes kutyáknak többre van szükségük belőle az étrendjükben, mint másoknak. A kutyák táplálékszükségletéről és a megfelelő étrendkiegészítőkről állatorvosunk adhat további személyre szabott információkat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thesprucepets.com/how-to-add-fiber-to-my-dogs-diet-5220446 Kép: Photo by Los Muertos Crew: https://www.pexels.com/photo/a-portrait-of-a-dachsund-8229899/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...