Saját KB bal
Saját KB jobb

Kölyök táp vagy felnőtt táp – mennyi idős korban kell váltani?

A megfelelő táplálkozás a kölyök és a felnőtt kutyák gondozásának is fontos része. A legtöbb gazdi tudja, hogy a kölyökkutyáknak kifejezetten a növekedés és fejlődés elősegítésére készült eledelre van szükségük. Ezek az úgynevezett kölyök tápok, amelyek összetétele eltér a felnőtt tápokétól. Az azonban már nehezebb kérdés, hogy mikor van itt az ideje a felnőtt kutyatápra való áttérésnek. A tápváltás időpontja kapcsán megoszlanak a vélemények és a tapasztalatok is. Ennek pedig az az oka, hogy különböző kutyák eltérő ütemben nőnek, éppen ezért, a fejlődésük szempontjából megfelelő táplálás is eltérő.

A kölyökkutyáknak több kalóriára van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak. Az extra kalóriák azért kellenek, hogy támogassák növekedésüket, fejlődésüket és magas energiaszintjüket. A fiatal kölyökkutyáknak körülbelül kétszer annyi kalóriára van szükségük, mint az azonos méretű felnőtt kutyáknak! Ahogy a kölyök közeledik a felnőttkorhoz, növekedése lassulni kezd, és kalóriaszükséglete csökken. Ehhez viszonyítva kell folyamatosan csökkenteni az eledel mennyiségét. A kölyök tápok azonban nem csak kalóriatartalmukban, hanem tápanyag-összetételükben is különböznek.

A kutyák körülbelül egyéves korukig számítanak kölyökkutyának. A különböző fajták azonban eltérő ütemben fejlődnek. Például a nagy és óriás fajtájú kutyák akár kétéves korukon túl is növekedhetnek, és fejlődésük szempontjából kölyökkutyának számítanak. Ezért az egyéves koron túl is a kölyök táp lesz számukra az ideális. Az adagokat persze itt is folyamatosan, a gyártó ajánlása és a kutya kondíciója alapján csökkenteni kell. Ezzel szemben egyes kistestű kutyafajták már egyéves koruk előtt elérik a felnőtt kort. Nekik nincs szükségük extra kalóriákra és emelt fehérjetartalomra sem. Így hamarabb át lehet állni a felnőtt eledelre.

Hogyan határozható meg a tápváltás időpontja?

A felnőtt tápra váltás időpontjának meghatározásakor az a lényeg, hogy a lehető legpontosabban eltaláljuk azt az időpontot, amikor a kölyök növekedése leáll. Tehát, amíg szüksége van a plusz kalóriákra. Ha túl korán váltunk, akkor a tápanyaghiány lassíthatja vagy gátolhatja a fejlődést. Ha túl későn, akkor az extra energiamennyiség túlsúlyhoz vezet. Figyeljük a kutya súlyát és magasságát, és így észrevehetjük, ha a növekedés üteme lassul. Ez 8-9 hónapos kortól nagyjából egyéves korig jellemző, kivéve a már fent is említett nagy és óriás fajtákat.

A megfelelő időpont eldöntésében érdemes kikérni az állatorvos tanácsát. Ő pontos információval tud szolgálnia kutya növekedésével és fejlődésével kapcsolatban, és egyénre szóló tanácsot adhat a tápváltás kapcsán is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thesprucepets.com/when-to-stop-feeding-puppy-food-5119527; Kép: Photo by Caio : https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photography-of-shih-tzu-at-the-staircase-130770/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...