Saját KB bal
Saját KB jobb

Léteznek a kutyáknál is vércsoportok? – 2. rész

Ahogy a cikk első részéből megtudhattuk, a kutyák esetében is léteznek vércsoportok. Az, hogy pozitív vagy negatív a kutya vércsoportja, a vörösvértesteken található antigének határozzák meg.

Egy ember négy vércsoport valamelyikébe tartozhat. Ezek az: A, B, AB, 0. Az A és B betűk valójában két antigént jelölnek, a 0-s vércsoportú embereknek ezek egyike sem található meg a vörösvértesteken. Az AB vércsoportúaknak pedig mindkettő van. Kutyák esetében ennél némiképp árnyaltabb a helyzet.

Van olyan rendszer, amely nem kevesebb mint 13 vércsoportot azonosít, de a leggyakrabban hatot ismernek el. A kutyák minden egyes DEA (dog erythrocyte antigen = kutya eritrocita antigén, azaz vércsoport) esetében pozitívnak vagy negatívnak minősíthetők. Tehát, az emberekhez hasonlóan, minden vércsoporton belül megkülönböztetjük a + és – típust.

A leggyakrabban felismert kutyavércsoportok a DEA-1.1, DEA-1.2, DEA-3, DEA-4, DEA-5 és DEA-7.

Egyes vércsoportok veszélyesebb reakciókat okoznak, mint mások. A DEA 1.1 negatív kutyák „univerzális donornak” minősülnek, akik bármely más vércsoportú kutyának adhatnak. Hasonlóan a 0 vércsoportú emberekhez. Azonban, ők csak ugyanolyan vércsoporttól kaphatnak vért, tehát emiatt nehéz helyzetben vannak.

A kutyák többsége DEA 1.1 pozitív, és ők csak más DEA 1.1. pozitív kutyáknak adhatnak biztonságosan vért. A vércsoport egyébként fajtánként is jellemző lehet. A DEA 1.1 negatív vércsoport gyakrabban fordul elő az agarak, boxerek, ír farkaskutyák, német juhászkutyák, dobermannok és pitbullok között. A DEA 1.1 pozitív a golden retrieverek és a labradorok körében jellemző.

Az állatorvos-tudomány az elmúlt évtizedben nagyot lépett előre a vér transzfúzióval kapcsolatos ismeretek és gyakorlati alkalmazásuk terén. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kutyák és macskák kezelésének részeként egyre gyakrabban van szükség transzfúzióra. Vannak olyan országok, ahol már léteznek állatorvosi vérbankok. Elsőként 1989-ben egy bostoni állatkórházban hoztak létre ilyet. Amerikában számos, állatorvosi oktatókórházak által működtetett véradóprogram, valamint magán kereskedelmi egységek állnak rendelkezésre ha vérkészítmény szükséges. Hazánkban is létezik állatorvosi vérbank. A véradás itt is önkéntes alapon működik.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thesprucepets.com/blood-type-2804995; Kép: Photo by Karolina Kaboompics: https://www.pexels.com/photo/medical-eyeglasses-and-full-of-blood-vials-on-diaper-4230620/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...