Saját KB bal
Saját KB jobb

Léteznek a kutyáknál is vércsoportok? – 1. rész

Talán csak kevés gazdi tudja, hogy a kutyák esetében is léteznek vércsoportok. De vajon fontos az, hogy tisztában legyünk ezzel, esetleg tudjuk, milyen vércsoportja van kedvenceinknek?

A vércsoportok kérdése elsősorban a vér donáció vagy vértranszfúzió esetén fontos kérdés. Ahogy az emberek esetében, itt is megvannak a szabályok a véradás és vérátömlesztés tekintetében. Az inkompatibilis vér adása életveszélyes következményekkel járhat. A donorvér a rászoruló kutyák számára ugyanolyan életmentő segítséget nyújthat mint embertársaink esetében. A kutyák esetében azonban nincsenek szervezett véradások. Emberek esetében azonban vannak, és ezúton szeretnénk biztatni a gazdikat, hogy aki teheti, adjon vért – ezzel szó szerint életeket menthetünk!

Hogyan alakulnak ki a vércsoportok?

De visszatérve a kutya vércsoportok témájára. Akárcsak az embereknek, a háziállatoknak is különböző vércsoportjaik vannak, és ezek a különbségek öröklődnek. A vérsejtek felszínén lévő antigének határozzák meg a vércsoportot. Az antigének olyan anyagok, amelyek stimulálják a szervezet immunrendszerét. Ha egy kutya vörösvérsejtjein ezek a specifikus antigének megtalálhatók, akkor pozitív vércsoportról beszélünk. Míg az antigének hiánya esetén negatív a vércsoport. Ez azért fontos, mert ha egy kutya megsérül vagy megbetegszik, akkor teljes vérrel vagy vérkomponensekkel történő transzfúzióra lehet szükség az állat életének megmentéséhez. A rossz vércsoport beadása azonban súlyos következményekkel járhat.

Az emberek (és egyébként a macskák is) nagyon erős antitestekkel rendelkeznek a rossz vércsoporttal szemben. Immunrendszerünk a nem kompatibilis vért idegenként ismeri fel. Ez azt jelenti, hogy éppúgy megtámadja és elpusztítja a vért, mintha az egy vírus vagy baktérium lenne. Ha valaki vérátömlesztésben részesül, és rossz vért kap, ez az úgynevezett transzfúziós reakció akár halálos is lehet.

Mi történik, ha a kutya rossz vércsoportú vért kap?

A kutyák ritkán rendelkeznek természetes módon előforduló antitestekkel, mint az emberek és a macskák. A kutya immunrendszere nem ismeri fel azonnal az inkompatibilis vért, hanem először ki kell tenni az inkompatibilis vérnek, mielőtt ellenanyagokat képezne ellene. Emiatt a legtöbb kutya első alkalommal bármilyen más vércsoportból származó transzfúziót kaphat. Ezt követően azonban az immunrendszer „felkészül” az idegen vér felismerésére, és ha újra adnak neki, életveszélyes transzfúziós reakció léphet fel.

Sokszor a kutya első transzfúziójára sürgősségi körülmények között kerül sor, hogy megmentsék a kutya életét. Ha korábban még soha nem kapott transzfúziót, akkor valószínűleg nem lesz káros reakciója a vérre, még akkor sem, ha az inkompatibilis. Azonban, ha lehetséges, tanácsos azonosítani a kutya vércsoportját. Ezzel megelőzhető az, hogy a kutya vére érzékennyé váljon egyes vércsoportokra, vagy éppen életveszélyes reakció alakuljon ki.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thesprucepets.com/blood-type-2804995; Kép: Photo by Karolina Kaboompics: https://www.pexels.com/photo/set-of-vials-and-test-tube-of-blood-4226912/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...