Saját KB bal
Saját KB jobb

Leishmania – Nyaralás alatt is első a biztonság!

A leishmania egy parazita protozoon, azaz, egy egysejtű szervezet, amely a leishmaniózis nevű betegség vektora. Bár ez elsőre egészen ijesztően és bonyolultan hangzik, ne legyintsünk rá! A leishmania ugyanis emberre és kutyára egyaránt veszélyes. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a terjedésével, a potenciális kockázattal és a védekezés lehetőségeivel.

Tehát, egy egysejtű kórokozóról van szó, amelynek legalább 30 különböző faja a világ meleg éghajlatú területeinek szinte egészén elterjedt. Magyarország egyelőre nem esik bele az elterjedési területbe, de a déli szomszédos országokban és a mediterrán országokban már felütötte a fejét a fertőzés. Számos olyan népszerű kutyás úticél is a leishmania fertőzött területek közé tartozik, mint például Olaszország vagy a Földközi-tenger térsége. Az elmúlt években azonban Ausztriában és Svájcban is találtak már fertőzéses gócokat. A fertőzés hordozói elsősorban a kutyák, különösen a kóbor kutyák, de emberek is hordozzák.

Nem szabad félvállról venni a fertőzés elleni védekezést, ha a mediterrán térségbe utazunk. A leishmania ugyanis hosszú lappangási idővel rendelkezik, változatos tüneteket mutat, és ezért nehezen diagnosztizálható. A betegség akár halálos kimenetelű is lehet, elsősorban a szövődményes bakteriális fertőzések miatt. Jelenleg a leghatékonyabb védekezés a megelőzés, amely a leishmaniát terjesztő lepkeszúnyogok távoltartása révén valósítható meg.

A lepkeszúnyogok elsősorban hajnalban és alkonyatkor aktívak, édesvizek partján nagyobb a csípés kockázata. Így érdemes lehet a szabadtéri aktivitást ennek megfelelően korlátozni. Ez azonban közel sem jelent biztonságos védelmet. Hatékonyabb, ha kutyánkon a lepkeszúnyogok ellen is védő készítményt alkalmazunk. A Foresto nyakörv például nem csak kullancsok és bolhák ellen véd, de akár 8 hónapig csökkenti a lepkeszúnyogok által terjesztett Leishmania infantum-mal történő fertőzés kockázatát. Azaz, a Foresto nyakörv aktív hatóanyagai révén hosszan tartó, széles spektrumú védelmet tud nyújtani kutyánknak, akkor is, ha itthon járjuk az erdőket, és akkor is, ha egy mediterrán országban nyaralunk.


Támogatott tartalom (X)
A részletes javallatért, illetve a pontos alkalmazásért olvassa el a készítményhez mellékelt használati utasítást!
Foresto:https://atiportal.nebih.gov.hu/docs/3384/hasznut.pdf, https://atiportal.nebih.gov.hu/docs/3383/hasznut.pdf
Az adatok megfelelnek a termék tulajdonságainak összefoglalójában (SPC) leírtaknak.
A Foresto, az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak. © 2024 Elanco. PM-HU-24-0132
Kép: Photo by Bianca Beltrán: https://www.pexels.com/photo/dachshund-sitting-in-grass-16134465/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...