Saját KB bal
Saját KB jobb
giselastillhard képe a Pixabay -en.

Elsősegélynyújtás megégett kutyatappancsok esetén

Óvintézkedések mellett is előfordulhat sajnos, hogy kutyánk tappancsa nyáron megég.

Nyáron a forró beton, járda, aszfalt és más felületek komoly veszélyt jelenthetnek kutyáink mancsaira. Míg mi cipőben járunk, addig a kutyák közvetlenül érintkeznek ezekkel a forró felületekkel, ami könnyen okozhat égési sérüléseket. Fontos tisztában lenni  tehát az elsősegélynyújtás lépéseivel, hogy a fájdalmas égési sérülés kezeléséhez azonnal hozzá tudjunk látni.

Mikor túl forró a járda?

A gazdiknak nyáron mindig figyelniük kell a talaj hőmérsékletére, mielőtt sétára indulnának kutyájukkal. Egy egyszerű, de hatékony módszer ennek ellenőrzésére a „járdateszt„. Ennek lényege, hogy a gazdi 15 másodpercig tartsa a tenyerét a járdán. Ha ennyi idő alatt túl forrónak érzi, akkor a kutya számára is veszélyes lehet. Ha túl forró a járda, érdemes alternatív útvonalat választani vagy korai reggeli, illetve késő esti sétákat tervezni, amikor a talaj hőmérséklete alacsonyabb.

A legnagyobb óvatosság mellett is sajnos előfordulhat, hogy kutyánk olyan forró felületre „téved” nyáron, hogy megég a talppárnája. Ilyenkor azonnali elsősegélynyújtás szükséges. Az első és legfontosabb lépés a hűtés. Hűvös, nem jeges vízben öblítsük le a sérült mancsokat, vagy hideg vízbe mártott törülközővel borogassuk őket. Ez csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. Tisztítsuk meg a sérült területet, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és megakadályozzuk a fertőzést. Ha hólyagok vagy nyílt sebek vannak, steril gézzel fedjük le a sebet, hogy megvédjük a további sérülésektől és szennyeződésektől. Fontos, hogy a gazdi ne próbáljon meg hólyagokat kiszúrni vagy eltávolítani, mivel ez fertőzéshez vezethet.

Ne engedjük, hogy a kutya nyalogassa a sérült mancsot a fertőzésveszély miatt. Miután megtettük a legfontosabb intézkedéseket, vigyük el a kutyát állatorvoshoz, ahol megfelelő kezelést, fájdalomcsillapítót és kötözést kap.

A talpégés gyógyulási ideje

A talpégés gyógyulási ideje a sérülés súlyosságától függ. Enyhébb esetekben néhány nap alatt javulhat a kutya állapota, míg súlyosabb égések esetén akár hetekbe is telhet a teljes gyógyulás. A gyógyulás ideje alatt fontos, hogy a seb tiszta és védett maradjon.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...