Saját KB bal
Saját KB jobb

Rákot okoz a kutyáknál a passzív dohányzás

Köztudott, hogy a dohányzás rákot okozhat. Ahogy az is, hogy a passzív dohányzás, azaz, a dohányfüstnek való kitettség is egészségkárosító hatású. Nemrég azonban kiderült, hogy nem csak emberi szeretteinket sodorhatjuk veszélybe, ha mellettük dohányzunk, de négylábú társainkat is megbetegíthetjük.

Konkrétan, a Purdue Egyetem egyik idei tanulmánya a passzív dohányzásnak való kitettséget összefüggésebe hozta a hólyagrák megnövekedett kockázatával.  Deborah Knapp onkológus állatorvos vezetésével a Purdue csapata 120 skót terriert követett nyomon három éven keresztül. A kutatás célja a passzív dohányzás hatásainak felderítése volt.

Annak megállapításához, hogy mely állatok voltak kitéve a cigarettafüsttel teli környezetnek, a kutatók két elsődleges módszerre támaszkodtak. Először egy kérdőíves felmérésbe vonták be a gazdákat. Ezt követően a válaszokat összevetették a kutyák vizeletvizsgálatának eredményével. A vizeletben egy nikotin bomlásából származó, konitin nevű vegyületet kerestek. Ennek a megléte jelzi, hogy ki volt-e téve az állat cigarettafüstnek. A kérdőíves vizsgálatban az egyéb lehetséges rákkeltő tényezőket is figyelembe vették. Így a táplálkozásra, az életmódra és a lakóhelyre vonatkozó kérdéseket is feltettek.

Dr. Knapp elmondta, hogy a rák a genetikai adottságok és a környezeti tényezők kombinációja miatt kialakuló betegség.

Ennek értelmében az életmód, például a táplálkozás, a testmozgás, a lakóhely vagy éppen a passzív dohányzás kockázati tényezőknek számítanak a betegség kialakulásának tekintetében. A kutatók a középtávú tanulmányban ezeknek a kockázati tényezőknek a pontosabb felderítésére vállalkoztak.

Összesen 32 skót terriernél alakult ki hólyagrák a hároméves vizsgálati időszak alatt. (A skót terrierek genetikailag az átlag populációnál erősebben hajlamosak a hólyagrákra. Feltételezhető, hogy éppen ezért ezt a fajtát választották be a kutatásba. – A szerk.) A 32 érintett kutya közül heten voltak kitéve passzív dohányzásnak. A kutatók megállapították, hogy a dohányosokkal együtt lakó kutyáknál hatszor nagyobb valószínűséggel alakult ki rák, mint a füstmentes környezetben élő kutyáknál. A vizeletelemzés ugyanis azt mutatta, hogy ezek a kutyák átlagosan 10 évnyi, napi egy doboz elszívásának megfelelő mennyiségű dohányzás káros hatásának voltak kitéve. Tehát, pusztán a passzív dohányzás olyan hatással volt a szervezetükre, mintha napi egy doboz cigarettát kellett volna elszívniuk, 10 éven keresztül!

A passzív dohányzás az emberi egészségre is rettentő káros hatással van. Ezért lehetőleg kerüljük az autóban vagy más zárt térben a füst eregetést! Nemcsak kétlábú, hanem négylábú szeretteink érdekében is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/second-hand-smoke-bladder-cancer-dogs-study?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/reel/C9fjSBUvuox; Kép: Photo by lil artsy: https://www.pexels.com/photo/person-smoking-cigarette-2827798/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...