Saját KB bal
Saját KB jobb

Hét nyári veszély, amelyről minden gazdinak tudnia kell!

A nyár a gondtalanság, a felhőtlen szabadság időszaka. Ugyanakkor, gazdiként résen kell lennünk, mert ilyenkor egészen speciális veszélyek leselkednek a kutyáinkra. Fontos, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal, és a megfelelő óvintézkedések betartásával biztonságos körülményeket tudjunk teremteni. Így lesz a nyár valóban a pihenés és boldog közös élmények ideje.

Felforrósodott jármű

Egy napon hagyott autóban a hőmérséklet közel 20 fokkal emelkedhet 10 perc alatt! Ez hamar életveszélyes forróság lehet, különösen, egy eleve meleg nyári napon. Egy percre se hagyjuk kutyánkat az autóban! Ha autóban hagyott kutyát látunk, kérjünk segítséget.

Külső és belső élősködők

Nyáron több időt töltünk a szabadban, esetleg kutyás társaságban. Ezért megnő mind a külső, mind a belső élősködők által terjesztett fertőzések kockázata. A kullancsok, szúnyogok és bolhák ellen hatékony védekezési lehetőség lehet a nyakörv vagy spot on készítmény. A féreg fertőzések ellen pedig a rendszeres féreghajtás a megoldás.

Tűzijáték, vihar

A hangos zajokra sok kutya érzékeny, ezért a nyár megterhelő lehet számukra. A zajfóbia kezelésére gyógyszeres, természetes és viselkedésterápiás megoldás is létezik. Ha kutyánk szenved a hangos zajoktól, érdemes ezeknek utánanézni.

Megégett talppárnák

Sokan nem tudják, hogy nyáron az aszfalt, a járda akár 57 °C-ra is felforrósodhat. Ez másodpercek alatt képes égési sérülést okozni a kutya tappancsán. Séta előtt ellenőrizzük a járda hőmérsékletét, és ha túl meleg, ne induljunk útnak.

Hőguta

A kutyánkkal sportolni, kirándulni remek elfoglaltság, de nem a nyári hőségben! A hőségben labdázás, szaladgálás egyenes út a hőgutához, ami sok kutya halálát okozza nyáron. A hőségben a mozgást időzítsük a hajnali órákra, napközben pedig mentális fárasztással vagy pancsolással vezessük le kutyánk fölös energiáját.

Toklász

A toklász az egérárpa termése, amely kampós kis nyúlványával képes befúrni magát a kutya bőre alá, fülébe, szemébe és az orrüregébe. Ahol aztán heves gyulladást válthat ki. A toklász ellen védekezni leginkább úgy lehet, ha messze elkerüljük az ártatlannak látszó növényt. Akinek volt már hozzá szerencséje, ezt a tanácsot biztosan mindig betartja.

Szezonális allergia

A nyári veszélyek között végül, de nem utolsó sorban szót kell ejtenünk az allergiákról. A fülvakarás, viszketés, szemváladékozás mind utalhat allergiára. Érdemes állatorvoshoz fordulni, ha kutyánknál ezeket a tüneteket tapasztaljuk. Ha séta után nedves kendővel letöröljük kutyánk tappancsát, bundáját, csökkenthetjük az irritációt. A gyakoribb samponos fürdetés szintén hatékony lehet.


Támogatott tartalom (X.)
További kisállattartással kapcsolatos információért látogass el weboldalunkra. https://kedvencemesen.elanco.com/hu
Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco és leányvállalatainak birtokában vannak. © 2024 Elanco. EM-HU-24-0047
Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/labrador-with-twig-in-mouth-in-park-7210634/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...