Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák szeretnek TV-t nézni – egy új tanulmány szerint

De vajon jót tesz nekik a képernyőidő?

Sok gazdinak nem árulunk el titkot azzal, hogy a kutyák szeretnek TV-t nézni. Sok kutya szeret a kanapén elnyúlva a gazdihoz bújni, és vannak olyanok is, akik követik a képernyőn zajló eseményeket. Egy nemrégiben megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy vajon mennyire szeretnek a kutyák TV-t nézni, és pontosan hogyan is viselkednek a képernyő előtt.

A tanulmányban a gazdikat egy kérdőív kitöltésére kérték. A több mint 1200 válaszadót a kutyáikról és azok különböző tevékenységek iránti érdeklődéséről, például állatokról, labdás sportokról, nem labdás sportokról és járművekről kérdezték. Ezt követően a vállalkozó szellemű gazdik válaszoltak a kutyáik reakcióira vonatkozó kérdésekre is. Ezek a kérdések négy, a képernyőn végigfutó mozgást bemutató videóra vonatkoztak. A kis videókon látható kutyára, madárra, forgalomra illetve egy párducra.

A kutyák reakciói

Az eredményekből az derült ki, hogy a kutyák nagyon különböző reakciókat mutattak a videókra. Ezek közül a gyakori reakciók közé tartozott, hogy a kutyák oldalra fordítják a fejüket és hegyezik a fülüket. Illetve, hogy hangoskodnak, vagy közelednek a képernyő felé. A vizsgálatban részt vevő kutyák több mint háromnegyede mutatta be ezeknek a viselkedések mindegyikét. Tehát, figyeltek, hegyezték a fülüket, de ugattak és közeledtek is a képernyő felé. Több mint egynegyedük a képernyő mögé vagy annak oldalára nézett, illetve orrával megérintette a képernyőt. Ez a viselkedés olyan, mintha a kutya keresné, hogy honnan jön a hang, hol van „elrejtőzve” a hang forrása.

A kutyák közül néhányan (körülbelül minden 20. kutya) vittek játékot a képernyőhöz. Ez igazán érdekes, és persze, nagyon aranyos viselkedés. Körülbelül ugyanennyien voltak azok az ebek, akik elfutottak a képernyőtől.

A vizsgálatban részt vevő gazdák majdnem fele játszik le videókat kedvencének, vagy hagyja bekapcsolva a tévét a kutyái számára, amikor egyedül vannak otthon. Az emberek tizenhét százaléka kutyaspecifikus tartalmakat, például DogTV-t kapcsol be az ebeknek. Érdekes, hogy majdnem ugyanannyian voltak azok, akik távollétükben képernyőidőt biztosítottak kutyájuknak (48 százalék), mint azok, akik interaktív játékokat (57 százalék). Ebből is látszik, hogy mennyire népszerű a TV-nézés mint unaloműző stratégia.

Képernyőidő korlátozás

A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a túl sok TV-nézéssel nem árt vigyázni. A tévé ugyan segíthet a kutyák lefoglalásában, amikor egyedül vannak, de nem lesz hatékony a szeparációs szorongás kezelésében. És nem lesz eléggé stimuláló sem ahhoz, hogy helyettesítse a sétát, a közös játékot vagy a tréninget. A kutyáknak szükségük van a szabadban töltött időre és aktivitásra, a mozgás mennyisége pedig a koruktól és az aktivitási szintjüktől függ. Figyeljünk oda tehát, hogy a képernyő előtti idő ne menjen a minőségi idő rovására.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159123003234; https://www.thewildest.com/dog-behavior/dogs-love-tv-study?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C9KkTeVM5Jw; Kép: Photo by Andres Ayrton: https://www.pexels.com/photo/young-ethnic-woman-watching-tv-while-resting-on-couch-with-dog-6579065/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...