Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Anton on Unsplash

Hogyan tartsunk tisztán egy kutyás lakást? Praktikus tippek és tanácsok

Egy kutyás lakást tisztán tartani bizony nem egyszerű feladat, minden gazdi szembesül ezzel a kihívással. Következetes, rendszeres és praktikus szokásokkal azonban úrrá lehetünk a kutyaszőrön és a sáros mancsok okozta káoszon.

Egy kutyás lakásban takarítani olyan, mint csokiskeksz evés közben fogat mosni – tartja egy ismeretlen mondás. Valljuk be, van benne némi igazság. Azonban mindennapi rendszeres odafigyeléssel és kisebb takarításokkal kialakíthatunk egy olyan rendszert, hogy tisztaság szempontjából szinte észrevehetetlen lesz, hogy egy négylábúval osztjuk meg az otthonunkat.

Vegyszermentes tisztítószerek – akár házilag is

Az első és legfontosabb lépés, hogy vegyszermentes tisztítószereket használjunk. A boltokban kapható tisztítószerek gyakran tartalmaznak olyan vegyszereket, amelyek nemcsak az emberekre, hanem a kutyákra is veszélyesek lehetnek. Néhány egyszerű, házilag elkészíthető tisztítószerrel azonban biztonságosan tisztán tarthatjuk a lakást.

Ecet és víz keveréke: Kiválóan alkalmas a padlók és felületek tisztítására. Az ecet természetes fertőtlenítő hatású, és hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket. Keverjünk össze egy rész ecetet három rész vízzel egy szórófejes flakonban, és máris kész a tisztítószerünk.

Szódabikarbóna: Remekül használható szőnyegek és kárpitok tisztítására. Szórjuk a szennyezett területre, hagyjuk hatni néhány percig, majd porszívózzuk fel.

Citromlé: Friss illatot ad, és természetes fertőtlenítő hatása is van. Használhatjuk felületek tisztítására vagy az ecet kellemetlen szagának enyhítésére.

A kutya tálak tisztítása

A kutya tálak tisztítása alapvető fontosságú az egészséges környezet fenntartásához. A tálakban maradt ételmaradékok könnyen baktériumok melegágyává válhatnak, ezért érdemes őket rendszeresen tisztítani. A legjobb, ha a kutya táljait naponta elmosogatjuk meleg vízzel és természetes mosogatószerrel. Ezzel megelőzhetjük a baktériumok elszaporodását. Hetente egyszer pedig alaposabban is tisztítsuk meg a tálakat. Keverjünk össze egy rész ecetet négy rész vízzel, és áztassuk benne a tálakat 10-15 percig, majd öblítsük le alaposan.

A kutya fekhelyének tisztítása

A kutya fekhelyének rendszeres tisztítása szintén elengedhetetlen a higiénia fenntartásához. A kutya által használt helyek könnyen felhalmozhatják a szőr, a por és a szennyeződések jelentős részét. A kutya fekhelyét, pokrócát érdemes havonta egyszer kimosni. Használjunk természetes mosószert, és alaposan öblítsük ki, hogy ne maradjanak benne vegyszermaradványok. Mielőtt bedobnánk a mosógépbe, érdemes a fekhelyet alaposan átszőrteleníteni egy kefével vagy porszívóval. Ezzel megelőzhetjük a mosógép eltömődését és a szőrmennyiség csökkentését. Ma már léteznek olyan mosodák, amelyek kimondottan kutyás felszerelések tisztítására specializálódtak. Ezek a mosodák olyan gépekkel és tisztítószerekkel vannak felszerelve, amelyek kíméletesek a kutyaágyakhoz, pokrócokhoz és más kutyafelszerelésekhez, ugyanakkor hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket és baktériumokat.

Nem kell tehát otthon bajlódni a nagyméretű fekhelyek vagy vastag pokrócok mosásával. Egyszerűen elvihetjük őket egy kutyás mosodába, így az otthoni mosógép sem lesz kutyaszőrös.

További tippek a lakás tisztán tartásához

Vedlés idején minden nap javasolt egy gyors porszívózás, ehhez érdemes beszerezni egy álló porszívót, rendkívül praktikus és gyors. Ha így kordában tartod a kihullott szőrmennyiséget, hetente egyszer-kétszer kell csak egy alapos nagy porszívózást végezned. A bejárati ajtó elé érdemes egy nagy lábtörlőt tenni, illetve sáros időben mindenképpen töröljük meg a kutya lábát, mielőtt beviharzik a lakásba.

A szőrhullást rendkívül hatékonyan lehet csökkenteni megfelelő kefék használatával. Különböző szőrtípusokhoz, különböző keféket kell használni. Érdemes egy kutyakozmetikust vagy szakeladót megkérdezni arról, hogy kutyánk számára melyik a legmegfelelőbb kefe az elhalt szőrszálak eltávolítására.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...