Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért horkol a kutyám?

Volt már olyan, hogy hirtelen arra riadtál fel éjszaka, hogy elefántok hatoltak be a hálószobába, és hangos horkantásokkal üdvözölnek? Majd magadhoz térve rájöttél, hogy csak a kutyád horkol. A kutyák is horkolnak, akárcsak mi, emberek. És az emberekhez hasonlóan, vannak hangosabban horkolók és egyáltalán nem horkolók. Ami azonban fontos, hogy a kutya horkolás is utalhat egészségügyi problémára, ezért nem árt tisztában lenni a hátterével.

Az, hogy a kutyák időnként horkolnak, teljesen normális dolog. Vannak gazdik, akiket kifejezetten megnyugtat ebük monoton horkolása. Másokat viszont nem annyira szórakoztatja ez, és azon tűnődnek: Miért horkol olyan hangosan a kutyám, hogy nem tudok aludni tőle?

A normális horkolás általában egyenletes, és nem kíséri más tünet. Akkor kell rendellenességre gyanakodni, ha a horkolás hirtelen lép fel, vagy egy-egy vulkánkitörés szerű, nagy horkantást hallat a kutyánk rendszeresen. Akkor is figyeljünk, ha a horkolást nehézkes légzés, orrváladékozás kíséri, esetleg a kutyánk mozgás közben sem kap rendesen levegőt.

Mi állhat a horkolás hátterében?

A horkolás hátterében állhat anatómiai felépítés, például a rövidorrú kutyák (a francia bulldogok, angol bulldogok, mopszok, boston terrierek és shih tzuk) légzése hangosabb lehet, és a horkolás is gyakoribb náluk. A horkolást alapvetően okozhatja, ha a levegő nem tud zavartalanul áramlani a légutakban. A rövid orrú kutyáknál általában valamilyen fokú „brachycephalicus obstruktív légúti szindróma” (BOAS) áll fenn. Ennek jellemzői a szűk orrlyukak, a megnyúlt szájpadlás, a szájüreghez képest nagy nyelv vagy a szűk légcső. Ha brachycephal kutyánk van, a rendszeres állatorvosi vizsgálat nagyon fontos, illetve figyeljünk a mozgás közben vagy nagy melegben a fulladás veszélyére.

Sokan nem gondolnak rá, de a horkolás oka lehet a súlyfelesleg is. A súlygyarapodás nehéz légzést okozhat, ezért is fontos, hogy figyeljünk arra, hogy kutyánk testtömege az ideális tartományban legyen. Ennek megállapítása vizuális vizsgálattal lehetséges, az állatorvos segíthet a pontos meghatározásban. Az elhízott kutyák nagyobb valószínűséggel horkolnak a légúti szöveteket körülvevő felesleges zsír miatt. Az elhízott és a brachycephal kutyáknál nagy a kockázata annak, hogy a horkoláson túl légzési problémák is kialakulnak. Hajlamosabbak a hőgutára, és a műtéti altatási kockázat is magasabb az esetükben.

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is horkolhatnak bizonyos testhelyzetekben. Gondoljunk csak arra, hogy háton fekve szinte lehetetlen horkolás nélkül aludni, míg hason fekve a legtöbben kevésbé horkolnak. Kutyák esetében is igaz, hogy a például a háton alvás, horkolásra késztetheti a kutyát.

Szintén az emberekhez hasonlóan, az allergia is okozhat horkolást, illetve az orrüregbe jutott idegen tárgyak is. Ha kutyánk horkolása fokozódik, érdemes utánajárni, hogy nem erről van-e szó. A horkolás szintén intő jel lehet, mivel az orrüregben, illetve a lézgőrendszerben lévő, vagy az azt körülvevő szervekben található rendellenes kinövés, daganat jelenlétére is utalhat. Ha kutyánk egyik napról a másikra horkolni kezd, javasolt az állatorvosi kivizsgálás.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/why-does-my-dog-snore?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C82SiAGNdPF; Kép: Photo by Torsten Dettlaff: https://www.pexels.com/photo/short-coated-brown-puppy-sleeping-on-brown-mat-97863/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...