Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy kevésbé ismert nyári veszély: otitis externa

Az otitis externa kifejezés elsőre ijesztően csenghet. Azoknak, akik találkoztak már vele, egyenesen egy soha véget nem érő rémálom képe jelenhet meg a lelki szemeik előtt a név hallatán. A szigorúan hangzó latin kifejezés ugyanis nem mást takar, mint a kutyák külső hallójárat gyulladását. Ez pedig a kutyák gyakori megbetegedései közül az egyik legalattomosabb és legnehezebben kezelhető.

A külső hallójárat gyulladását sok minden kiválthatja, de leggyakrabban a hallójáratba jutott idegen test a ludas. Ezért nyáron, a toklász szezonban fokozott veszély leselkedik kedvenceinkre. A toklász az egérárpa nevű gyomnövény termése, amely leginkább a gabonafélék magjaira hasonlít. Azonban a toklász rendkívül könnyen megtapad a kutyák szőrén, és pillanatok alatt befúrja magát a bőrbe, az orrüregbe vagy a fülbe. Sokszor csak akkor vesszük észre, hogy bejutott, amikor a kutyánk a fejét rázza, vagy a fülét vakarja. Ilyenkor érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni, és eltávolíttatni a toklászt. Így megelőzhető, hogy a kis mag súlyos gyulladást okozzon, ami hosszadalmas kezeléssel gyógyítható csak.

A toklász és a fülbe jutott egyéb idegen testek mellett a pancsolás közben a fülbe jutó víz is okozhatja az otitis externa kialakulását. A víz ilyen esetben idegen testként viselkedik, és hasonlóan a toklászhoz, irritálja az érzékeny területet. Ha lehet, figyeljünk oda, hogy fürdetés vagy strandolás közben a kutya fülébe ne jusson víz. Fürdetéshez használhatunk speciális fülvédőt is.

Vannak olyan fajták, amelyek hajlamosabbak a külső hallójárat gyulladásra. Elsősorban a lógó fülű és a fül belső részében dús szőrzettel rendelkező kutyák gazdáinak javasolt körültekintően eljárni. Igyekezzünk odafigyelni a fülek tisztaságára, a szőrzet ápolására. A túlzott tisztogatás azonban kerülendő! Hetente egyszer ellenőrizzük a kutyánk füleit. Szagoljunk is bele a fülbe, mivel a gyulladással járó baktériumoknak jellegzetes szaga van, ami azonnal elárulja, ha gond van. Ha kedvencünk a fülét vakarja, esetleg ferdén tartja a fejét, vagy elhúzódik, ha a füléhez nyúlunk, mielőbb forduljunk állatorvoshoz. Az otitis externa esetében minél korábban kezdik meg a kezelést, annál hamarabb várhatunk gyógyulást.


Támogatott tartalom (X).
EM-HU-24-0044; Kép: Photo by Cristina Anskaja 🇺🇦: https://www.pexels.com/photo/a-golden-retriever-puppy-on-the-grass-10433404/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...