Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Christian Bowen on Unsplash

DIY-Egészséges kutyafagyi receptek és tippek

A nyári forróságban a kutyáknak is jól esik egy hűsítő finomság, és mi lehetne jobb, mint egy egészséges kutyafagyi?

Az otthon készített kutyafagyi nemcsak frissítő, de egészséges is, ha megfelelő alapanyagokból készítjük. Kutyafagyit pedig gyorsan és egyszerűen készíthetsz, akkor sem kell megijedned, ha egyáltalán nem vagy gyakorlott a konyhában. Mutatjuk mire kell figyelned, hogyan kell elkészítened és mennyit szabad adni belőle kedvencednek.

Egészséges kutyafagyi recept

Hozzávalók:

  • 1 érett banán
  • 1 csésze natúr joghurt (cukor- és édesítőszermentes)
  • 1 evőkanál mogyoróvaj (Nem összekeverendő a mogyorókrémmel, például a Nutellával, amit tilos adni a kutyáknak)
  • 1/2 csésze bogyós gyümölcs (áfonya, eper, málna)

Elkészítés:

Törd össze az érett banánt egy villával, amíg sima pürét nem kapsz. Add hozzá a natúr joghurtot, és keverd össze alaposan a banánnal. Keverd hozzá a mogyoróvajat is, ügyelve arra, hogy teljesen xilitmentes legyen, mivel a xilit mérgező a kutyák számára. Végül add hozzá a bogyós gyümölcsöket, és keverd össze. Öntsd a keveréket jégkocka tálcákba vagy szilikon formákba, majd helyezd a fagyasztóba legalább 4 órára, vagy amíg meg nem szilárdul.

Tippek és tanácsok, mire figyelj oda?

Amikor kutyafagyit készítesz, különösen fontos, hogy csak kutyabarát alapanyagokat használj. Kerüld a cukros és mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételeket, valamint a kutyákra mérgező összetevőket, mint a csokoládé, a szőlő vagy a xilit. Az elkészült kutyafagyit is mértékkel kell adni. Egy nagyobb kutyának napi egy-két jégkockányi bőven elég, míg a kisebb fajták esetében ennek a fele is elég.

Mint minden új ételnél, először kis mennyiségben kínáld a fagyit, és figyeld, hogyan reagál rá. Ha bármilyen emésztési problémát vagy allergiás reakciót tapasztalsz, hagyd abba a fagyi adását, és konzultálj állatorvossal. A házi készítésű kutyafagyi fagyasztóban tárolva körülbelül 2-3 hétig marad friss. Mindig jelöld meg a dátumot, amikor elkészítetted, hogy biztosan ne adj lejárt finomságot kedvencednek.

További kutyafagyi ötletek

Az alma és répa fagyihoz turmixolj össze egy almát és egy répát, adj hozzá egy kevés vizet, majd öntsd jégkocka tálcákba és fagyaszd le. A kókuszos bogyós fagyihoz keverj össze kókusztejet áfonyával és málnával, majd fagyaszd le kis adagokban. A húsleves fagyihoz készíts só nélküli húslevest (pl. csirkehúsból), hagyd kihűlni, majd fagyaszd le kis formákban. Ez különösen hidratáló és ízletes lehet a kutyák számára.

Az otthon készített kutyafagyi remek módja annak, hogy kedvencedet hűsítsd és egészséges, frissítő finomsággal kényeztesd a nyári melegben. Mindig figyelj a megfelelő alapanyagok kiválasztására, tartsd be a mértékletesség szabályát, és ügyelj kutyád reakcióira. Így biztosíthatod, hogy a kutyafagyi élvezetes és biztonságos legyen számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: PetMD, ASPCA

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...