Saját KB bal
Saját KB jobb

A szívférgesség elleni védekezés még soha nem volt ilyen fontos!

A szívférgesség súlyos betegség. Olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a tüdő megbetegedése, a szívelégtelenség vagy más belső szervek súlyos károsodása. Bár a legtöbben a szívférgességet a kutyák kapcsán ismerik, a fertőzés macskákra, vadászgörényekre, sőt, emberre is terjedhet.

A betegséget a Dirofilaria immitis nevű parazita féreg okozza, amely szúnyogcsípéssel terjed.  A kutya a végleges gazdatest, ami azt jelenti, hogy a férgek a kutyában élve érnek felnőtté, párosodnak és szaporodnak.  A szúnyog a köztigazda, vagy vektor. Tehát a szúnyog a betegség terjesztésében játszik szerepet, de magára a szúnyogra a hordozott parazita nem veszélyes. A Dirofilaria immitis férgeket azért nevezik, kissé félrevezetően, “szívférgeknek”, mert a kifejlett egyedek a fertőzött állat szívében is megtalálhatók. Ugyanakkor, fontos tudni, hogy nem kizárólag a szívben okozhatnak kárt az akár 15 – 30 centiméteres férgek. A tüdőben és más belső szervekben is képesek visszafordíthatatlan kárt tenni, ami rövidesen az állat halálához vezethet.

Magyarországon az elmúlt 15 évben drámaian megnőtt a szívféreggel diagnosztizált esetek száma. Mivel a szűrés nem kötelező, a nem diagnosztizált esetek számáról csak elképzeléseink lehetnek. A szívférgesség ellen ugyan létezik kezelés, de az bonyolult, veszélyes és költséges. A legjobb védekezés a megelőzés, amely három lépésből áll:

  1. Szűrővizsgálat és negatív diagnózis
  2. Szívférgesség elleni készítmény valamint szúnyogok elleni védelem rendszeres és folyamatos alkalmazása
  3. Ismételt szűrővizsgálat

A szívférgesség elleni védekezésre rendelkezésre állnak úgynevezett makrociklikus lakton készítmények, melyek a szervezetbe jutó szívféreg lárvák elölése által hatékonyak. Ezen felül pedig a külső élősködők elleni készítmények segíthetnek a szúnyogok távoltartásában, ezáltal csökkentve csípésük kockázatát. A lehetséges védekezési módok kapcsán kérdezzük meg állatorvosunkat!


Támogatott tartalom (X).
EM-HU-24-0039
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...