Saját KB bal
Saját KB jobb

A macskák és a madárinfluenza – más fajokra is veszélyes lehet?

A macskák elkaphatják a madárinfluenzát. És, sajnos, bele is halhatnak. Ahogyan a legutóbb nagy port kavart amerikai esetből is látható, a H5N1 kórokozó már nem kizárólag a madarakra veszélyes. Akkor a nyers tehéntejet fogyasztó macskák közül betegedtek és pusztultak el többen. Bővebben az esetről korább cikkünkből lehet tájékozódni: Madárinfluenza fertőzést kaptak a macskák a nyers tehéntejtől.

Mivel Amerikában jelenleg is pusztít egy magas patogenitású H5N1 madárinfluenza-járvány, ezért aktuális a kérdés. Vajon a H5N1 kórokozó milyen mértékben képes átlépni az egyes fajok között? Elképzelhető, hogy a kutyák és az emberek is megfertőződhetnek egy új változattal?

A madárinfluenza járvány 2021. óta betegíti meg és pusztítja a vadon élő madarakat és baromfit az Egyesült Államokban, de Európában, így hazánkban is, több járvány időszak volt az elmúlt években. Mindeközben a H5N1 kórokozó az emlősök széles körére is átugrott. Kimutatták már haszonállatokban, többek között szarvasmarhákat, kecskéket, sőt a legutóbb alpakákat fertőzött meg.

Amikor a madárinfluenza-vírusok emlősöket fertőznek meg, a vírusok véletlenszerű mutációkat alakítanak ki. Ezek a mutációk teszik lehetővé, hogy a vírusok szaporodjanak az emlősök sejtjeiben. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a madárinfluenza vírus képes más emlősfajokban szaporodni képes mutációkat is létrehozni. Így nem zárható ki az esélye, hogy emberre vagy kutyára veszélyes változata alakuljon ki.

Egyelőre nincs jele annak, hogy a vírus olyan típusú változásokat alakított volna ki, amelyek ahhoz szükségesek, hogy könnyen terjedjen emberről emberre. Legalábbis az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ május 24-én megjelent nyilatkozata szerint. Az eddigi humán fertőzések baromfiról és szarvasmarháról terjedtek emberre. Feltehetően a háttérben a nem megfelelő higiénia állt.

Azzal azonban, hogy a madárinfluenza házimacskákban is megjelent, a vírus rövidebb utat találhat az emberhez. Elvégre az emberek általában nem ölelgetik úgy a csirkéket és a teheneket, mint a cicákat.

Hogyan kapják el a macskák a madárinfluenzát?

A kinti vagy kijárós macskák vadon élő madarak elkapása útján fertőződhetnek meg. Akár megeszik őket, akár nem, a puszta érintkezés is elegendő lehet a vírus átviteléhez. Ezen felül a nyers baromfihús etetése tekinthető még kockázati tényezőnek a cicákra nézve.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma már talált vírussal fertőzött szövetet marhahúsban is. Az eddigi ellenőrzéseken ugyan ez fennakadt, de tény, hogy a nyers marhahús tartalmazhatja a vírust. Fontos azt is megjegyezni, hogy az állateledelek esetében a nyersanyagra vonatkozó feltételek nem olyan szigorúak. Ami nem megy át az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek rostáján, az gyakran végzi állateledelként.

A madárürülékkel szennyezett víz, lábbeli vagy felszerelés szintén potenciális fertőzési forrás lehet az Állategészségügyi Világszervezet szerint.

Most pedig a nyers tej – vagyis az a tej, amelyet nem pasztőröztek a baktériumok és vírusok elpusztítása érdekében – vált a fertőzés egyik lehetőségévé, miután a H5N1 vírus tejelő szarvasmarhákban jelent meg. A nyers tej révén a vadon élő madarakkal vagy baromfival nem érintkező, benti macskák is megfertőződhetnek. Fontos tudni, hogy a 63 °C feletti hőkezelés elöli a H5N1 madárinfluenza kórokozót. A hústermékek és a tej is biztonságosan fogyasztható hőkezelés (pasztőrözés) után.

Egyelőre a madárinfluenza ilyen módon hazánkban nem terjed. Leginkább a nagyüzemi baromfitartásban üti fel a fejét. Ilyenkor a teljes állatállomány elpusztításával igyekeznek meggátolni a vírus terjedésének. Itthon még nem mutatták ki emlősökben a madárinfluenza jelenlétét.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.sciencenews.org/article/bird-flu-h5n1-infect-cats-people; Kép: Photo by Joe Hudson: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-a-british-shorthair-with-brown-eyes-20522867/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...