Saját KB bal
Saját KB jobb

Zöldbab – Az egészséges táplálkozás Szent Grálja?

A zöldbab rokonai, a babfélék, a táplálékul szolgáló növények egyik legnépesebb családja. Ide tartozik a szójabab, a tarkabab, a fekete-, a vörös és a fehérbab is. Mind az emberi táplálkozásban, mind pedig a kis- és haszonállatok táplálásában széles körben alkalmazott növények. Ez egyrészt magas tápértéküknek, másrészt pedig kiváló tárolhatóságuknak és tartósíthatóságuknak köszönhető. A mindennapokban szárított, konzerv, fagyasztott és friss formában is találkozhatunk babfélékkel, de a bablisztek és a fermentált babkészítmények, pástétomok is egyre népszerűbbek.

zöldbabA babfélék őshazája Mexikó, ahol az indiánok kedvelt eledele volt. Európában elsőként a karósbab érkezett meg a XVI. században, majd a bokorbab és számos más babféle követte. Hazánkban a zöldbab sárga- és zöldhüvelyű változata ismert, melyek közül a klasszikus konyhában a sárgahüvelyű népszerűbb, holott a zöld változat zsengébb, édesebb és kevésbé szálkás, rostos, mint zöld társa.

A kutyák számára a zöldhüvelyű ceruzabab valamivel jobb választás, mivel ennek a szemei kevésbé fejlettek, így nem serkenti olyan mértékben a bélgáz termelését.

Zöldbab és diéta

A zöldbab remek növényi fehérjeforrás, de tartalmaz vasat, kalciumot, A-, C-, K- és B6-vitamint is. Rosttartalma magas, míg kalóriatartalma alacsony, ezért a súlycsökkentő diéta remek kiegészítője lehet. A zöldbab enyhén vízhajtó hatású, illetve a magas rosttartalma miatt serkenti az emésztést, ami szintén jól jöhet, ha kedvencünk diétázik.

A zöldbab-diéta elterjedt fogyókúrás módszer kutyák számára (is). A lényege, hogy a kutya ételének először körülbelül 10%-át helyettesítjük párolt zöldbabbal, majd folyamatosan növeljük az arányt, akár 30%-ig. Ennek a diétának a veszélye az, hogy ha nem pótoljuk máshogy, akkor számos vitamin, ásványi anyag és tápanyag bevitele el fog maradni az ideálistól, hiszen a zöldbab, bár egészséges kiegészítő, korántsem teljesértékű táplálék a kutyáknak!

Súlycsökkentő diétába kizárólag állatorvos tanácsára és az ő felügyelete mellett vágjunk bele. Nem árthat azonban, ha hízásra hajlamos kutyánk a kalóriadús jutalomfalatok helyett inkább pár darab párolt zöldbabot kap.

Hogyan adható a zöldbab a kutyáknak?

Zöldbabot nyersen, főzve és párolva is adhatunk kedvencünknek. Ezek közül a nyers verzióban található a legtöbb vitamin, a főtt pedig a legkönnyebben emészthető. Ideális esetben kíméletesen pároljuk a zöldbabot. A legjobb, ha megőrzi friss színét és ress állagú marad, ne főzzük túl! A szürkés, túl puha zöldségek elveszítik a tápanyagtartalmuk nagy részét.

zöldbabHa nem tudunk friss zöldbabot venni, a fagyasztott változat is remek, de soha ne adjuk a kutyánknak fagyosan, nyersen! Mindig pároljuk készre, majd hűtsük le.

A konzerv zöldbabban só, cukor és esetenként tartósítószerek is vannak, ezért ez nem megfelelő kedvencünk számára. A gőzben párolt konzerv, ami zöldbabon kívül mást nem tartalmaz, azonban jó választás.

A zöldbabot falatnyi darabokban kínáljuk a kutyánknak, és minden esetben só, fűszerek, fokhagyma, olaj és egyéb ízesítők nélkül, mindössze tiszta vízben készítsük el.

Mint minden új élelmiszer, a zöldbab etetése előtt is kérd ki állatorvos, kisállat-dietetikus tanácsát.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél
Forrás: https://balintgazda.hu/minden-heten-szuret/szeptember/zoldbab.html, https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-have-green-beans/;
Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...