Gasztrokutya – Szülinapi répatorta recept kutyáknak
Közeleg a kutyád szülinapja vagy örökbefogadási évfordulója? Ha a jeles alkalomra valami igazán kényeztető finomsággal lepnéd meg, ezzel a csodaszép emeletes répatorta recepttel biztosan nem nyúlsz mellé. A tejmentes finomságot egyébként meg is oszthatjátok egymással.
Az alaprecept nem feltétlenül a legegészségesebb hozzávalókból áll, de a torták már csak ilyenek. Az összetevők mellett zárójelben feltüntettünk alternatívákat, amelyekkel tápanyagban gazdagabbá teheted a tortát.
A répatorta elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:
7 dkg liszt (hajdinaliszt)
7 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tk. szódabikarbóna
60 g mogyoróvaj (bio mogyoróvaj, vagy otthon készített, adalékanyagmentes változat)
valamint ugyanennyi olívaolaj, méz és reszelt alma
240 g reszelt sárgarépa
1 bio tojás
A hab a tortán:
230 g (egy csomag) natúr tofu
60 g mogyoróvaj
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Négy kis (10-12 cm átmérőjű) kör alakú sütőformát kenj ki olajjal és helyezz beléjük körbe vágott sütőpapírt. Használhatsz két 20 cm átmérőjű formát is, ekkor a torta két rétegű és laposabb lesz. A négy kis lapból egy-egy kisebb torta jön ki – az egyik neki, a másik neked.
Egy nagy tálban keverd el a folyékony hozzávalókat. Egy külön tálban pedig a kétféle lisztet és a szódabikarbónát. Szobahőmérsékleten dolgozz, így könnyebben elkeveredik a méz és a mogyoróvaj, de szükség esetén melegítheted is egy kicsit őket.
A mogyoróvajról: a boltban kapható mogyoróvajakban sokszor adalékanyagok, édesítők vannak. Ezért inkább otthon készítsd el: sótlan hántolt földimogyorót őrölj addig, amíg mogyoróvaj állagú nem lesz. Használhatsz konyhai robotgépet, kávédarálót vagy mozsarat is. Ha ódzkodsz a mogyoróvajtól, használhatsz házi májkrémet (kattints a receptért) is – ebben az esetben inkább süss külön tortát magadnak!
Add a szilárd hozzávalókat a folyékony masszához és keverd homogén állagúra.
Mérd ki a tésztát egyenlően a formákba, majd süsd 20-25 percig, vagy tűpróbáig.
A hab a tortán: az elkészült és kihűlt rétegeket megtöltheted ezzel a tofus krémmel, illetve, ha ügyes vagy, akkor a teljes emeletes tortát is bevonhatod vele. A krémhez robotgépben daráld össze a natúr tofut, amíg szinte kenhető lesz, majd add hozzá a mogyoróvajat, és pürésítsd alaposan. Ha úgy érzed, tehetsz egy nyers tojásfehérjét is a krémbe, de ebben az esetben a torta nem eltartható.
Az egyik elkészült, bevont torta díszíthető kutyakekszekkel, jutalomfalatokkal – vagy májkrémmel feliratot is gyárthatsz rá 🙂
Boldog szülinapot kívánunk!