Saját KB bal
Saját KB jobb
westie címke archívum

westie

A west highland white terrier (röviden: „westie”) a skót felvidékről származó, fehér színű terrierfajta. Feje kissé rókaszerű, stopja kifejezett.

A skót terrierfajták valószínűleg egyetlen közös ősre vezethetők vissza. A fajtát Poltalloch terrier néven mutatták be először. Kialakítása egy neves kutyatenyésztő, Malcolm ezredes nevéhez fűződik.

Betegségei

Előfordulnak öröklődő hibák, számolni kell azzal, hogy számos öröklődő betegség sújtja a Westi fajtát. Szelektív tenyésztési programmal csökkenthető lenne a betegségek előfordulási esélye, teljesen azonban nem küszöbölhető ki. Diszplázia: elégtelen vérellátás a csípőízület egyik oldalán, emiatt a combcsont felső része károsodik, rosszabb esetben elhal. 4-12 hónapos korban jöhet elő a betegség, amelynek jele, hogy a kölyökkutya húzza a lábát. Műtéttel gyógyítható. CMO: állkapocs elmeszedése, megvastagodása. Fájdalmas a száj kinyitása, a rágás, a fájdalom miatt előfordulhat, hogy a kiskutya nem tud enni és inni. Állatorvoshoz kell fordulni, rendszeres szteroid injekciókkal kezelhető lehet a betegség. Fiatal kölyköknél jöhet elő a betegség. Farkastorok: újszülött kutyáknál a szájpadlás nem zárt, rés van az orrüreg és a szájüreg között. Rézmérgezés: májat támadó örökletes betegség. Köldöksérv: csomó a köldök mellett, a gyomor egy része kitüremkedik a hashártya egy résén át. Egyheréjűség vagy rejtett heréjűség: a kölyök egyik vagy mindkettő heréje nem ereszkedik le a herezacskóba, fennmarad a hasüregben. Allergia: a fajta nagyon gyakran kényes a táplálékra, ebben az esetben többnyire csirke, pulykahús kerülendő. Szem probléma: a szem nem termel elegendő könnyet, ezért folyamatosan gyulladt.