Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: Fotokon/Shutterstock

Nyolc lenyűgöző tény a jegesmedvékről

A jegesmedvékről nem nehéz megállapítani, hogy a természet csodálatos teremtményei. Sokat és sokszor beszélünk róluk a klímaváltozás kapcsán, hiszen a globális felmelegedés miatt élőhelyük, így az egész faj fennmaradása veszélybe került.

Sokat szerepelnek tehát a hírekben, az Északi-sark olvadó jégmezőinek emblematikus alakjai lettek. Egyre kisebb az életterük, egyre kevesebb az élelmük. Mintha ez nem lenne elég, trófeavadászatnak is sokan áldozatul esnek. Gyakran látjuk, emlegetjük, csodáljuk vagy éppen sajnáljuk őket, mégis sok dolog van, amit nem tudunk a jegesmedvékről.

1. A jegesmedvék valójában feketék. Szőrük nem fehér, hanem áttetsző, bőrük pedig fekete. Az áttetsző, vagy színtelen szőr pedig azért tűnik fehérnek, mert visszaveri a fényt. Ez a tulajdonság pedig jól álcázhatóvá teszi őket.

2. Tökéletes „öltözékük” teszi lehetővé, hogy jeges vízben úszkáljanak. Kétrétegű bundájuk külső felülete olajjal átitatott, így az alsó, pihés réteget tökéletesen szárazon tartják még úszás közben is. A felső réteg akár 10 cm vastag is lehet. A bőrük alatt vastag zsírréteg védi testüket a hidegtől. A bocsokon ez a zsírréteg még nem elég vastag, így az anya medve nem is nagyon hagyja úszkálni csemetéit a jeges vízben.

3. A jegesmedvéket a tengeri emlősök közé sorolják, hiszen táplálékuk és élőhelyük is az óceánnal vannak szoros összefüggésben. Rájuk is vonatkozik például az Egyesült Államok hatályos tengeri emlősök védelméről szóló törvénye. 

4. Kiváló úszók. Akár 10 kilométeres sebesség elérésére is képesek. Úgy ugranak a vízbe, mint a kutyák, fejjel előre és úszástechnikájuk is hasonló. Csak mellső lábaikat használják lapátként, hátsó lábukat maguk után húzzák.  A víz alá nyitott szemmel merülnek és akár két percig is kibírják levegővétel nélkül.

jegesmedve úszik
Fotó: Fotokon/Shutterstock

5. Kedvencük a fóka. Idejük felét vadászattal töltik, a legszívesebben fókára vadásznak. Kifinomult szaglásukkal a jégtáblák repedései között kiszagolják őket és várják, hogy a felszínre jöjjenek. Sokszor órákig, de akár napokig is várakoznak és gyakran nem járnak sikerrel.

6. Alapvetően egyedül élnek. Életük nagy részét egyedül töltik, kivéve amikor a nőstények bocsokat nevelnek. Akkor is összejönnek többen, ha találnak egy tetemet, például bálnát, amit el tudnak fogyasztani, illetve a párosodási időszakban.

7. Eredetük nem teljesen tisztázott. A kutatók a jegesmedvékről azt gondolták, hogy a barna medvékből fejlődtek olyan medvékké, akik túlélnek a szélsőséges időjárási körülmények között nagyjából 150 000 évvel ezelőtt. A legújabb kutatások, DNS vizsgálatok alapján azonban fény derült arra, hogy a barna medvék és a jegesmedvék őse bár közös, már sokkal korábban, 600 000 évvel ezelőtt külön evolúciós útra léptek.

8. Óriások. A többi medvénél sokkal nagyobbak. Testhosszuk 1,8 – 3 méter, vállmagasságuk akár 1,6 méter is lehet. Egy jól megtermett hím testtömege 700 kilogramm, a nőstényeké 150 – 300 kilogramm.  Az eddig ismert legnagyobb jegesmedve 1002 kilogramm tömegű és 3,39 méter magas volt. 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mnn.com, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...