Saját KB bal
Saját KB jobb

Műanyag zacskóból építenek fészket a mókusok Londonban

Egy fotós örökítette meg a szomorú jelenetet, ahogy egy mókus műanyag zacskók felhasználásával építi fészkét.

A képeket egy Henry Jacobs nevű fotó készítette, ahogy a Lee Valley csatorna mellett sétált London Haringey nevű kerületében. A fotósnak azonnal feltűnt, hogy a mókus furcsán viselkedik a műanyag hulladékkal, nem csak játszik vele, vagy fogdossa, hanem jól látható módon valamire fel akarja használni. Ekkor már tudta, hogy el kell kapnia a pillanatot és gyorsan készített pár fotót a furcsa jelenetről. 

„Amikor először megláttam, hirtelen azt sem tudtam, hogy milyen állatot látok. Nagyon furcsa látvány volt a műanyag szatyorral. Csak néztem, hogy mi ez és vajon mit akar azzal a szeméttel csinálni? ” – nyilatkozta később a fotós, amikor a képek készítésének körülményéről kérdezték.

mókus műanyag hulladékból készít fészket

A fotós azonban nem új dolgot fedezett fel. Már 2018-ban megfigyelték tudósok, hogy több városhoz közeli helyen is műanyag szemetet, zacskókat használnak a mókusok a fészkük építéséhez.

Megdöbbentő számok

A műanyag szennyezés a világnak ma már nagyjából 2,5 trillió dollárba kerül és nagyon sok állatfajra van különböző hatással. A legtöbbnek az életét veszélyezteti és nemcsak halálukat, de kipusztulásukat is okozhatja. Még az olyan hulladék is, mint a lufi, ami nem klasszikus szemeteléssel kerül a környezetbe, rengeteg veszélyt rejt a madarak számára. Az állatok halálát okozó műanyag szennyezésről elképesztő adatok látnak napvilágot. 2019. áprilisában egy vörös bálnát találtak egy olasz tengerparton 49 kilogramm műanyaggal a testében – holtan. A Fülöp-szigeteknél egy elhullott bálna gyomrából 88 kilogramm műanyag szemetet húztak ki. A teknősök is szinte minden tengeri állat óriási veszélynek van kitéve, hiszen a műanyag hulladékot élelemnek nézik és megeszik. Ez pedig a halálukat is okozhatja. Az EarthDay.org 2018-as becslése szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba, melyből 236 000 tonna úgynevezett „mikroműanyag”. Ezek olyan műanyag darabok, amelyek még egy emberi köröm méreténél is kisebbek. Egyes becslések szerint 5,25 billió makró- és mikroműanyag darab lehet az óceánban, ezek nagy része pedig a tengeri állatok szervezetében végzi. 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Fotók: nypost.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...