Saját KB bal
Saját KB jobb

Charlie Dorm – rabok és kutyák együtt a reményteljes jövőért

Egy mindentől távol eső mezőn áll a Lowell női fegyház elszigetelt épülete, ahol a 15 méter magas, szögesdróttal megerősített falak mögött töltik a fegyencek hosszabb-rövidebb büntetésüket. A büntetésvégrehajtási intézet Charlie Dormnak nevezett részlege azonban belülről leginkább egy nyüzsgő méhkashoz hasonlít. Csak a napi ötszöri létszámellenőrzés során áll meg az élet. A rabok ilyenkor mozdulatlanul az ágyukra ülnek, a kutyák pedig nyugodtan várnak a kenneljeikben. „Létszám rendben. Harminc rab, 14 kutya.” – szól a hangosbemondó.

Az ellenőrzés végeztével a kutyák lazítanak, kinyújtóztatják tagjaikat, a rabok pedig visszakapcsolnak munka-módba. Rengeteg teendőjük van: fürdetés, etetés, kozmetika, gyakorlás és képzés. A Lowell az Amerikai Egyesült Államok déli részének legnagyobb női börtöne, ezen belül a Charlie Dorm a legkisebb épület. A részleget eredetileg várandós és kisgyermekes rabok részére építették, mára azonban két kutyás programnak is otthont ad. Az egyik a Women Offering Obedience and Friendship (WOOF – az ugatás angol hangfestő szava), amelynek keretében a büntetésüket töltő nők menhelyi kutyákat tanítanak és képeznek, ezzel jobb esélyt biztosítva nekik a gazditalálásra; a másik pedig a Patriot Service Dogs (PSD) program, amelyben veteránok számára képeznek ki segítőkutyákat.

A Charlie Dormba kerülők közül legtöbben a WOOF programban kezdenek dolgozni. Itt megtanulják, hogyan tudnak a menhelyi kutyáknak alapvető engedelmességi feladatokat tanítani, majd folyamatosan egyre tapasztaltabb kiképzőkké válnak. Egy, a közeli Gainesville-ben található állatmentő alapítványtól érkeznek a kutyák, akik a 8 hetes tréning alatt megtanulják a gazdis élet szabályait, az alapvető parancsokat és – sok esetben – újra megbízni az emberekben. A programba választott kutyák közül többen „nehéz esetek”: idős, érzékeny vagy ijedős kutyák, akiknek az örökbeadási esélyei – tréning nélkül – nem túl fényesek. Sok kölyök is érkezik, akiket nevelni, tanítgatni kell, mintha családban nőnének fel. A WOOF program trénerei egyénre szabottan foglalkoznak minden kutyával. Nyitottan és türelmesen állnak hozzájuk, még ha nehéz sorsú, bántalmazott kutyáról van is szó. A programban részt vevő nők idővel komoly tapasztalatra és szakértelemre tesznek szert a problémás kutyák szocializációjának területén.

Azok a nők, akik hosszabb büntetésüket töltik és jól bánnak a kutyákkal, lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek az intézet másik programjában. A Patriot Service Dogs program keretében kutyákat nevelnek és képeznek ki, hogy segítőkutyaként majd a háborúban megsérült veteránok mellé kerüljenek. Eddig 30, a Charlie Dormban képzett segítőkutya került ingyenesen veteránok mellé.

A PSD programban résztvevő kutyák 8 hetes korukban érkeznek a Charlie Dormba, hat hónapos korukra már a legtöbb alapvető parancsot stabilan ismerik. Mire két éves korukban kikerülnek, addigra olyan összetett feladatokat tudnak végrehajtani, mint a lámpa fel- és lekapcsolása, a fiókok kinyitása vagy a cipő lehúzása a gazdi lábáról.

A Charlie Dorm lakói közül sokan egykori függők, bántalmazottak vagy nagyon rossz háttérrel rendelkeznek, akiknek képzettség és egy másfajta szemléletmód elsajátítása híján nagy esélyük van a visszaesésre. A program során elsajátított képességek és tudás nem csak a magánéletben, de a munkaerőpiacon is esélyt ad számukra. Több egykori rab a szabadulása után állatorvosi asszisztensként, kutyakozmetikusként vagy kiképzőként helyezkedett el.

A program a magabiztosság elérésében is segíti a nőket. A lakók előadásokat tartanak, tanítják a többi rabot és egyéb feladatokban vesznek részt, valamint meghívott előadók óráit is hallgathatják, ahol a témák a költészettől a személyes pénzügyekig szerteágazók. Napi szinten csapatépítő gyakorlatokat, empátia fejlesztő foglalkozásokat tartanak, ezzel erősödik a lakók közti összetartás és csökken a kiközösítés az intézményen belül.

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; indexkép: Patriot Service Dogs
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...