Saját KB bal
Saját KB jobb
Az állattartás felelősséggel jár. Állatok Világnapja 2013 - Kutyabarát.hu

Az állattartás felelősséggel jár. Állatok Világnapja 2013

Az állattartás felelősséggel jár. Nemcsak az ennivalóról, a fekhelyről és a játékokról kell gondoskodnod, azt is fontos észben tartanod, hogy egy állatnak rendszeres egészségügyi ellátásra és védőoltásokra van szüksége. De leginkább a gazdi szeretetére, odafigyelésére!

Az állatok nem tárgyak, amiket adunk-veszünk, kidobunk, ha meguntuk, vagy szebbre-fiatalabbra cseréljük, ha megöregedett. Egy állat magunkhoz vétele nagy felelősség, mely 10-18 évre szóló elköteleződést jelent.

Rengetegen szeretnének állatot az otthonukba, és nagyon sokan közülük gondolkodás nélkül tenyésztőtől vásárolják meg a hőn áhított házi kedvencet. A magyarázat egyszerű, utcai „korcs” helyett fajtatiszta állatot szeretnének, bele sem gondolva abba, hogy a nemes felmenőkkel rendelkező állatok semmivel sem különbek keverék társaiknál.

Ha minden szempontot figyelembe véve, alaposan átgondolva úgy döntöttél, hogy újabb taggal gyarapítanád a családodat, akkor ne tenyésztőtől vedd meg egy kisebb vagyonért, hanem nézz szét a hozzád legközelebb eső menhelyen, hisz Magyarországon megközelítőleg 1 millió gazdátlan házi kedvenc él az utcákon, vagy az állatmenhelyeken!

Ezekre figyelj!

 • Ne ragaszkodj fajtatiszta állathoz! Egy keverék kutyus vagy cica éppen olyan  kedves, okos és ragaszkodó, mint bármelyik fajtatiszta társa. Sajnos manapság egyre több fajtatiszta állat is a menhelyek lakója.
 • Ne ragaszkodj fiatal (kölyök) kiskutyához, kiscicához! Mérlegeld, hogy egy kölyök állat felnevelése mindig több problémával jár! Ha idősebb, kevésbé aktív életet élő ember vagy, vagy nagyon elfoglalt, egy idősebb, nyugodtabb, fegyelmezettebb állattal, sokkal nagyobb harmóniában élhetsz! És azt se feledd, ha egy állatot magad mellé vettél társnak, arról hosszú évekig gondoskodnod kell majd!
 • Egyszerre két állat életét is megmented így, hiszen a magadhoz vett kedvenc helyére egy másik kerülhet be a menhely oltalmába.
 • Az ilyen helyről beszerzett állatokért általában nem kell pénzt adnod – vagy ha mégis, akkor csupán jelképes összeget, amivel a többi menhelyi állat ellátását (etetését, gyógyítását, ivartalanítását) támogatod.
 • A menhelyen ápolt, egészséges, legtöbbször ivartalanításon is átesett kisállatot kapsz. Sajnos ezzel szemben a tenyésztők között sok olyan is akad, akinek nem az állat egészsége, csupán az anyagi haszonszerzés a fontos.
 • Ha nem teheted meg, hogy állatot tarts otthon, támogass egy menhelyet anyagilag, élelemmel vagy önkéntes segítségnyújtással!

Ha megteheted, hogy egy négylábú, szőrös gyerekkel gyarapítsd a családod, akkor néhány érv, hogy miért döntöttél jól.

Kutatások bizonyítják

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kisállatok jó hatással vannak gazdáikra mind fizikailag, mind mentálisan és érzelmileg:Az állatok jelenléte segít a kisgyermekek szociális, fizikai és érzelmi fejlődésben.

 • Az állatok jelenléte segít a kisgyermekek szociális, fizikai és érzelmi fejlődésben.
 • Azok a gyerekek, akik valamilyen állatot tartanak, gyakran kevésbé visszahúzódóak és félősek.
 • Sok gyerek háziállatához fordul vigaszért, amikor szomorú, ideges, fél, vagy ha valami titkot szeretne megosztani valakivel.
 • A gyerekeknél a háziállattartás fejleszti a másról való gondoskodás képességét.
 • Azok a gyerekek, akiknek a környezetében kutya vagy macska él, kevésbé fogékonyak az allergia kialakulására, mint azok a gyerekek, akiknek nincs háziállata. Ugyanez igaz az asztma kialakulására is.
 • Akiknek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, jobban és hamarabb          felgyógyulnak egy sebészeti beavatkozás után, és csökkentett kockázati tényezőkkel rendelkeznek a kardiovaszkuláris betegségek esetében.
 • A kisállattartók kevesebbszer betegednek meg, súlyos betegségből pedig gyorsabban épülnek fel.
 • A kisállattartók általában jobban tűrik a feszültséget, tekintve, hogy a házi kedvencek köztudottan csökkentik a stresszt és ezáltal erősítik az immunrendszert.
 • A kutya közvetítésével az ember társasághoz jut, kutyusa révén más gazdikkal is megismerkedik, séta közben beszélget, ismerősöket szerez. Ez különösen a magányos emberek számára előnyös. Sok idős ember, ha kutyát vagy macskát tart, tovább is élhet.
 • Végül, de nem utolsó sorban kis kedvencünk megnevettet minket, ezáltal hozzájárul a mentális egészségünkhöz.

Bővebb információt itt találsz a HEROSZ Budapesti Állatotthonról.

(kutyabarát.hu)

Forrás: HEROSZ

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...