Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Michael Blum on Unsplash

Hajóütközés áldozata lett egy bálna Kaliforniában

A bálna populációját komolyan veszélyeztetik a hajók, amik gyakran okoznak halálos sérüléseket.

A múlt héten egy súlyosan veszélyeztetett barázdásbálna tetemét találták meg Észak-Kaliforniában, a Mendocino part mentén, a Ten Mile Beach területén. A barázdásbálna, amely a második legnagyobb bálnafaj a világon, egy feltételezhetően fiatal nőstény volt, körülbelül 12 méter hosszú. Szakértők megállapították, hogy halálát egy hajóütközés okozta, ami egyre gyakrabban jelenti halálos fenyegetést ezekre a csodálatos állatokra nézve.

Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a hajók a bálnákra

A barázdásbálnák egykor a kereskedelmi bálnavadászat áldozatai voltak, majdnem a kihalás szélére kerültek. Bár a vadászat már nem fenyegeti őket, ma a legnagyobb veszélyt a hajókkal való ütközések jelentik. A Greater Farallones Nemzeti Tengeri Rezervátum szerint ezek a balesetek komoly kihívást jelentenek a bálna populációk megőrzésében világszerte. A barázdásbálnák általában távol tartják magukat a partoktól, ezért  meglepő  volt, hogy ez a példány ilyen közel került a szárazföldhöz. Túrázók fedezték fel, a bálna teste viszonylag jó állapotban volt. A Noyo Center for Marine Science gyorsan reagált, és begyűjtötte a bálna bőréből és zsírszövetéből származó mintákat, amelyek lehetővé teszik a tudósok számára az állat egészségi állapotának felmérését, valamint a halál okának pontosabb meghatározását.

A partközeli dagály azonban visszamosta a bálna testét a tengerbe, majd később ismét partra sodródott, ezúttal cápák által okozott harapásnyomokkal a testén. Emiatt figyelmeztették a strandolni vágyókat, hogy fokozott óvatossággal közelítsenek a területhez, mivel a cápák jelenléte megnőtt a környéken.

További veszélyek és megoldások

Később egy 15 orvosból és szakértőkből álló csoport végezte el a bálna boncolását.  A bonyolult eljárás során belső szervmintákat gyűjtöttek, amelyek értékes információkat nyújtanak a bálna egészségi állapotáról és étrendjéről. Az eredmények szerint a bálna megfelelő zsírtartalékokkal rendelkezett, ami arra utalt, hogy jól táplált volt halála előtt. Ugyanakkor a szövetkárosodások, amelyek tompa erőhatásokra utaltak, megerősítették a hajóütközés valószínűségét.

A barázdásbálnák különösen veszélyeztetettek Kalifornia partjainál, ahol a kereskedelmi hajózás nagy forgalmat bonyolít. A hajózási útvonalakat ezért már módosították és sebességkorlátozást is életbe léptettek,  de az ütközések továbbra is előfordulnak. Új technológiákat, mint például a Whale Safe rendszert is bevezettek, hogy figyelemmel kísérjék a bálnák aktivitását, és elősegítsék a biztonságos hajózási gyakorlatokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...