Saját KB bal
Saját KB jobb

Törökország és a kóborkutya törvény – mi történt az elmúlt egy hónapban?

Törökország kóbor kutya helyzete korántsem volt megoldottnak nevezhető. Oroszországhoz, vagy a Balkán-félsziget országaihoz hasonlóan Törökországban is falkákban éltek az utcákon a kóbor állatok. A helyi közvélemény szerint senkié, de mindenkié minden kutya és macska. Ez, az állattartási szokásokban megfigyelhető különbség azonban sokaknak nem tetszik. Hiszen, természetesen, nem egyezik azzal, amit a nyugat-európai országokban „kulturált” állattartásnak nevezünk. Elsősorban nyugati állatvédelmi szervezetek próbálták is „megoldani” Törökország állatvédelmi problémáját, de a 4 milliósra becsült kóbor kutya állomány, és a ki tudja hány milliós macska kolóniák eddig kifogtak rajtuk.

Júliusban azonban Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök törvényi szabályozás alá helyezte, és ezzel megoldani szándékozta a kóbor kutya kérdést. Az állatvédők az új törvény csomagot nemes egyszerűséggel „mészárlás-csomagnak” keresztelték. Lássuk, mi történt az azóta eltelt időben.

Az új törvény előírja, hogy az önkormányzatoknak be kell gyűjteniük a kóbor kutyákat, és állami fenntartású menhelyeken kell elhelyezniük őket. Itt elméletileg megtörténik a kutyák ivartalanítása és oltása. A törvény értelmében a halálos betegségben szenvedő, az emberre egészségügyi kockázatot jelentő, vagy agresszív kutyákat elaltatják.

Amikor a jogszabályt július végén elfogadták, az aktivisták attól tartottak, hogy a kutyákat le fogják ölni, mivel a menhelyek nem lesznek képesek elhelyezni ennyi kutyát. A jogszabály július végi elfogadása óta a közösségi médiában olyan képek és videók jelentek meg, amelyek a kóbor kutyákkal szembeni visszaéléseket mutatnak be. Pontosan ez az, amire az aktivisták figyelmeztettek a törvényjavaslat megvitatásakor.

„Az új törvény egyértelmű üzenet az utcán élő kutyáknak és a róluk gondoskodóknak.” – áll egy török állatvédő jótékonysági szervezet bejegyzésében. „Magatokra maradtatok, a kormány nem törődik veletek.” Az állatvédők amiatt aggódnak, hogy a törvény szabad kezet ad azoknak az embereknek, akik a kutyákkal szemben fel akarnak lépni. Azt meg kell jegyeznünk, hogy ezt lényegében a törvény előtt is bárki szabadon megtehette, hiszen a kutyák „senkié és mindenkié”.

Ettől függetlenól felkavaróak azok a felvételek, amelyek az önkormányzati menhelyek állapotát mutatják be, vagy a tömeges altatáson átesett kutyák számára ásott sírokat. Mindössze pár nappal a törvény elfogadása után több tömegsírt is találtak, elsősorban az állatvédők által jobban ellenőrzött városi régiókban. Az eltemetett kutyák nem eutanázia miatt pusztultak el. A többségüket megverték vagy megmérgezték, de olyan állatot is találtak, akit összekötözött lábakkal dobtak a sírba. Egy Tunahan Turhan nevű fotóriporter dokumentálta az országban zajló események zord valóságát. A megrázó képeket ide kattintva lehet megtekinteni.

Cikkünk semmiképp sem politikai állásfoglalás, és az információk egyoldalú forrása miatt nem adhat objektív képet. Ugyanakkor, szeretnénk rávilágítani arra, hogy hogyan sülhet el balul egy alapvetően jó cél irányába mutató intézkedés. Az infrastruktúra hiánya és az, hogy az állatvédelmi kérdést az önkormányzatokra bízták, akik egyébként felkészületlenek és nem rendelkeznek a megfelelő háttérrel, sajnos több ezer kutya életét követelheti Törökország területén.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.co.uk/dog-lifestyle/turkey-massacre-law-update; Kép: Photo by Adil: https://www.pexels.com/photo/photo-of-hot-air-balloons-on-flight-2668314/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...