Saját KB bal
Saját KB jobb

A dizájner kutyák után itt az újabb veszélyes divat, a „bullycat”

A dizájner kutyák és a rövidorrú kutyák után itt az újabb „állattenyésztési” hóbort. Ezúttal azonban a macskák az érintettek. Az úgynevezett „bullycat” macskák divatja ellen már több állatvédelmi szervezet is felszólalt. Arra kérik a leendő cica gazdikat, hogy a külső helyett inkább az állat egészségét és életminőségét helyezzék előtérbe. A közösségi média azonban nagy befolyással bír a vásárlási döntésre, ezért nagy számban születnek a különféle, kétes egészségű, „dizájner cicák”.

A bullycat alapvetően egy, a szfinx macskához hasonlóan teljesen szőrtelen, de a bulldogokra emlékezető, erősen izmos, görbe lábú macska fajta. A szélsőséges testalkatú bullycat az Egyesült Államokból származik, de a társállatok illegális kereskedelmét vizsgáló Naturewatch Alapítvány adatai szerint már az Egyesült Királyságban is tenyésztik. Feltehetően, az extrém kinézetű „bully” és mini, illetve „zseb” bully típusú kutyákhoz hasonlóan a bullycatek is hajlamosabbak egészségügyi problémákra, mint a „hagyományos” macskák.

Az elmúlt években egyre szélsőségesebb tenyésztési gyakorlatokat figyelhettünk meg a kutyák világában. És úgy tűnik, hogy a most a macskák hasonló módon történő kizsákmányolása is felfutóban van. Ennek pedig egyik oka a közösségi média ízlésformáló hatása, ahol a természetellenes, de figyelemfelkeltő tartalom nagy érdeklődést vált ki. Hasonlóan a plasztikai műtétekkel és kozmetikai beavatkozásokkal „ideálissá” torzított nőképhez, a háziállatok körében is dívik az extrém kinézet. Ugyanakkor, ezeknek az extrém kinézetű állatoknak nincs beleszólása abba, hogy ilyenné válnak. A felelőtlen tenyésztők pedig csak a hasznot tartják szem előtt, és nem érdekli őket az állatok jólléte.

Ahogy a harlekin vagy merle tacskók vagy a szélsőségesen „cukira” tenyésztett francia bulldogok vagy mini bullyk esetében, a bullycat, illetve a hasonló dizájner cicáknál is öröklött egészségügyi problémák keserítik meg az állatok életét. A bullycat és általánosságban a szőrtelen macska trend egyre inkább felgyorsul. Olyan cicák jelennek meg, mint a Dwelf macska – amely nevét arról kapta, hogy kicsi (dwarf) és elf-szerű (innen a Dw-elf). A dwelf és a bullycat esetében is a küllem az elsődleges tenyésztési szempont. Az erősen izmos, rövid lábú és gyakran egészségügyi problémákkal küzdő bullycatet úgy tenyésztik, hogy eltúlzott fizikai jellemzőkkel rendelkezzen. Például görbe lábakkal, összenyomott arccal és megereszkedett bőrrel. Ez különösen aggasztó, mivel szándékosan olyan mutációkat választanak ki, amelyek nemcsak természetellenesek, hanem egyenesen károsak az állat jólétére.

A Naturewatch Alapítvány és más állatvédő szervezetek ezért arra kérik a nyilvánosságot, hogy bojkottálja az ilyen cicákat népszerűsítő közösségi média fiókokat. Az Alapítvány szerint a fogyasztói igény az, amely elindítja a szélsőséges trendeknek megfelelő tenyésztést. Viszont ennek a hiányában ugyanígy el is halna ez a divat.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://naturewatch.org/horrifying-bullycat-fad-reaches-uk/ Kép: Photo by Marc P.: https://www.pexels.com/photo/sign-in-a-jungle-26735130/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...