Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Margarita Kosior on Unsplash

Az ideiglenes befogadás megsokszorozza egy kutya örökbe adási esélyeit

A Virginia Tech és az Arizonai Állami Egyetem létrehoztak egy kutatócsoportot, hogy megtudják, milyen trendek vagy akciók mentén növelhető az örökbefogadási kedv.

Számos menhelyet vizsgáltak meg és sok örökbe adott kutya előzményeit rögzítették, melyből érdekes és meggyőző eredményekre jutottak. Elsősorban a menhelyi közösségi sétáltatások és az ideiglenes befogadás hatásait vizsgálták. Ezen belül is azt, hogy van-e különbség az ideiglenes befogadókhoz kihelyezett kutyák örökbefogadási aránya és azok között, akik nem laktak soha ideigleneseknél.  A kutatók megállapították, hogy a sétáltatások a kutyák örökbefogadásának valószínűségét ötszörösére, az ideiglenes befogadás több mint 14-szeresére növelte.  Az ideiglenes kihelyezés akkor is nagy hatással volt a kutyák további sorsára, ha  csak pár napig tartott.

Nem a befogadók fogadnak végül örökbe

Az eredmények azt mutatták, hogy a rövid ideig tartó ideiglenes tartózkodást követően 4 százalékkal nőtt a kutyák örökbefogadási aránya. Hosszabb ideiglenes befogadás esetén ez a szám körülbelül 14 százalékra nőtt. Mindkét eredmény azt mutatja, hogy az örökbefogadók túlnyomó többsége végül nem a nevelőszülők voltak. Az eredményt az hozta meg, hogy a befogadó vagy sétáltató emberek által a kutyák sokkal több potenciális gazdival megismerkedtek. Fotóik bekerültek az ideiglenes befogadók social felületeire, történetük sokkal több emberhez jutott el, mintha csupán a menhely saját felületein osztották volna meg.

Photo by Madeline Bowen on Unsplash

Hatékony segítség

A kutatók úgy vélik, hogy a rövidtávú vagy hosszútávú ideiglenes befogadási programok, valamint a közösségi séták olyan mértékben növelik a kutyák örökbefogadási esélyeit, hogy jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetni rájuk. A menhelyeket támogató embereknek pedig tudniuk kell arról, hogy mekkora segítséget nyújtanak, ha befogadnak akárcsak egy rövid időre is egy kutyát, vagy ha rendszeresen járnak sétáltatni gazdátlan kutyákat menhelyekre. Most már tudjuk, ezeknek az akcióknak valóban érezhető hatása van a gazdátlan kutyák sorsára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...