Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Lidia Stawinska on Unsplash

Kezdődik az országos énekesmadár-etetési szezon

Elkezdődött hazánkban a 133. országos énekesmadár-etetési szezon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közreműködésével.

Az MME oldalán számos gyakorlati tanáccsal és fontos tudnivalókkal készül idén is a szezon indulására. A hazánkban telelő énekes madarakat bizony nem mindegy, hogy mivel és mikor etetjük.  Az etetési szezon november közepétől márciusig tart.

Nem a túlélésért etetjük őket

Általános tévhit a téli vadmadár etetés kapcsán, hogy ezeket a madarakat azért kell etetni, hogy túléljék a telet. Az igazság azonban az, hogy a nálunk telelő madarak képesek emberi segítség nélkül is túlélni a hideg hónapokat. Azok a madarak, akik pedig nem találnak elegendő élelmet télen maguknak, délebbre költöznek. Az énekesmadár-etetési szezon célja, hogy az ember gyönyörködhessen ezekben a csodás madarakban. A mintegy 50 potenciális etetőlátogató madárfajt az MME munkatársai pedig megfigyelik a tél során.

Mivel etessük őket?

A madáretetőkbe nem szabad bármit elhelyezni. A fekete napraforgómag az egyik legjobb eleség számukra, de tehetünk ki nekik almát és különféle bogyókat is (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal).  Állati zsiradék és kerülhet az etetőbe: háj, faggyú, sótlanított szalonna. Ételmaradékot semmiképp ne tegyünk ki a madaraknak, illetve a fiókák kikelését követően ne etessük őket. A kicsik még nem képesek megemészteni ezt az eleséget és elpusztulhatnak.

Gondoskodjunk ivóvízről is, illetve ha beköszöntenek a fagyok, gyakrabban cseréljük a vizet a befagyott itatóban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...