Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels

Félmillió cápa eshet áldozatul a koronavírus-vakcina gyártásnak

Akár félmillió cápa is áldozatul eshet a következő hetekben, hónapokban a koronavírus elleni vakcina fejlesztése, majd nagy mennyiségű gyártása miatt.

Több oly koronavírus-vakcina fejlesztés is az utolsó fázisban van már, melynek egyik alapanyaga a szkvalén, mely a cápa májából nyerhető ki. A kutatók szerint ez az alapanyag szinte biztos, hogy elengedhetetlen lesz a vakcina tömeges gyártásához,  ehhez óvatos becslések szerint 500 000 cápára lesz szükség.  A szkvalént jelenleg is használják az orvostudományban, egy olyan vivőanyag, mely növeli a vakcina hatását, hogy az erősebb immunválaszt váltson ki a szervezetben.  Jelenleg  egyes influenza elleni oltóanyagok is tartalmazzák.

Egy kis matek

A Shark Allies nevű kaliforniai cápavédő szervezet végzett egy gyors kalkulációt arra vonatkozóan, hogy a tömeges oltás miatt várhatóan hány cápa élete került veszélybe. Számításaik szerint ha a világ teljes lakosságát beoltanák a szkvalén tartalmú vakcinákkal, akkor nagyjából 250 ezer állatot kellene leölni. Az előrejelzések szerint viszont az oltóanyag csak kétszeres oltás után fog védettséget biztosítani, így ez pont a dupláját, félmillió cápa életét jelenti majd.

Nem csak vakcinákhoz használják

Nem árt azonban tudni, hogy nem csak a gyógyszeripar használja a szkvalént.  A szépségipar éppúgy tonna számra szerzi be különböző kozmetikumok gyártásához.  Ennek évente nagyságrendileg 3 millió cápa esik áldozatul. Az ilyen masszív kizsákmányolást egyetlen faj sem bírja sokáig. Egy csúcsragadozó pedig eleve nem szaporodik nagy számban, így sokkal jobban fenyegeti a teljes kipusztulás veszélye.

Meddig tartható fent ez a forrás?

A Shark Allies szervezet vezetője szerint hosszú távon biztosan nem fenntartható ez a forrás, hiszen nem tudjuk meddig fog tartani a járvány, milyen mennyiségű oltóanyagra lesz szüksége az emberiségnek. Az állatvédők szerint egy alternatív megoldást kell keresni a szkvalén kiváltására.  Ez a megoldás pedig az erjesztett cukornád lehet, mely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik és sokkal kisebb ökológiai veszteséggel lehet hozzájutni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: SkyNews

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...