Saját KB bal
Saját KB jobb

Vidrák mentésével tölti a szabadidejét a magyar mentőtiszt

Töreki Tamás, a nagyatádi mentőállomás mentőtisztje. De nem éri be ennyivel! Tamás az emberi életeken kívül vidrákat is ment. Hét éve él párjával a vidrák között a Petesmalmi Vidraparkban, amely Magyarország egyetlen olyan intézménye, amely a vidrák mentésével és bemutatásával foglalkozik. Az ország minden részéből fogadják azokat a vidrákat, akik megsérültek vagy elveszítették anyjukat. A központban egy éves korukig nevelik, majd szabadon engedik őket.

Bendegúz, a „szuperkedvenc”, hat éves hím vidra. Róla is mesél abban a videóban Tamás, amelyet az Országos Mentőszolgálat tett közre Facebook oldalán. A kézhez szokott Bendegúz, és a matuzsálemi korú Luca igazán mókás jószágok. Ők a vidrapark két állandó lakója, akik, bár napközben általában szundikálnak, a gondozóik hívó szavára készségesen előbújnak – persze pár finom falat reményében.

A videóból sokat tanulhatunk a rejtőzködő vízi ragadozók életmódjáról, táplálkozásáról és szokásairól. Valamint bepillantást nyerhetünk a vidramentés kulisszatitkaiba. Az európai vidrát 2020-ban hazánkban az év emlősállatának választottak.

https://www.facebook.com/watch/?v=721561085310271

A Petesmalmi Vidrapark az ország egyetlen vidra menhelye. A Somogy megyei Lábod község mellett található parknak a mentésen kívül további célja, hogy a vidrákat természetes környezetükben mutassák be. Erre a célra létrehoztak egy három kilométer hosszú tanösvényt, amelyet bejárva nem csak természetes közegükben csíphetjük el a vidrákat, hanem számos ritka vízimadárfajt is megfigyelhetünk.

Somogy megye területén egykor nagy számban voltak vízimalmok és malomtavak, amelyek az évek során halastavakká alakultak. Az ezek alkotta tórendszerek közül az egyik a 170 hektáros területen elterülő Petesmalom. A vidrák mentése és bemutatása mellett a különleges vízi élőhely megóvásán is dolgoznak.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.facebook.com/orszagosmentok/;

https://www.turistamagazin.hu/blog-bejegyzes-1/meglatogattuk-az-orszag-egyetlen-vidramenhelyet

Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...