Saját KB bal
Saját KB jobb

Látássérült kutyák más szemmel

A kutyák együttérzést és szeretetet tanítanak nekünk, és ezeknek a képességeknek hasznát is kell vennünk, ha kedvencünk a kor előrehaladtával vagy betegség miatt elveszíti a látását. Az alábbi cikkben azoknak a gazdiknak is szeretnénk segíteni, akik egy vak vagy gyengénlátó kutya örökbefogadásán gondolkoznak.

Látásvesztés, látásromlás

Bizonyos fajták körében gyakori a teljes vagy részleges látásvesztés (pl. cocker spánielek), de ha szerencsénk van, és a kutyánk elég hosszú életet él, akkor nagy valószínűséggel számíthatunk erre. Természetes, hogy az ember megijed és kétségbeesik, ha az állatorvostól azt hallja, hogy kedvence meg fog vakulni. Ez teljesen normális reakció, amit bármely krónikus beteg vagy fogyatékkal élő kutya gazdája megért és átérez. Igen, az életed megváltozik. De megy tovább!

Otthon

Szerencsére a kutyák viszonylag jól tudják kompenzálni, ha valamilyen fogyatékkal kell élniük. A látásukat elveszített kutyák egy részén a saját környezetükben észre sem lehet venni, hogy vakok. Ez az úgynevezett kognitív térképnek köszönhető, amely segít a kutyának a tájékozódásban. Bár nem lát, de megjegyzi és „elraktározza” az egyes tárgyak helyét, így amíg azokat nem mozdítják el, a kutya tökéletesen jól tud navigálni közöttük. Ha látássérült kutyával osztjuk meg az életünket, akkor fontos, hogy erre odafigyeljünk, és ne mozgassuk túl gyakran a bútorokat, ne hagyjunk az útban dolgokat, ismeretlen tárgyakat. Ha átrendezzük a lakást, készüljünk fel, hogy a kutyánk pár napig bele fog ütközni a bútorokba.

Séta, kirándulás

A sétákra szintén igaz, hogy az ismerős terepet megjegyzi a kutya. Ha egymás után többször sétálunk ugyanarra, akkor a séta útvonaláról is kialakul a kognitív térkép. Természetesen, a látássérült kutyáknak is szüksége van a sétákra! A kutyák érzékei közül a hallás és a szaglás is rendkívül fejlett, ezért egy teljesen vak kutyus is élvezi a sétákat és örömét leli bennük.

Válassz olyan helyszíneket, ahol szagok és hangok garmadája veszi körül a kutyádat. Az erdőben, parkban új impulzusok és élmények várják. Figyeld meg, mit vesz észre, mire figyel – és tanulj tőle! Mi, emberek, elsősorban vizuális lények vagyunk. Pedig, ha behunyjuk a szemünket, egy teljesen új világ nyílik meg: hallhatod a madarak csiripelését, érezheted a növények illatát és a lágy szellőt vagy az esőcseppet a bőrödön. Tapasztald meg, milyen az élet nem látható része! Meg fogsz lepődni, milyen ingerekben gazdag így is a környezetünk!

látássérült

Kommunikáció

Ha így teszel, biztosan észreveszed, hogy mennyire hagyatkozunk a látásunkra a hétköznapokban. A kutyák, mivel figyelnek ránk, ezért megtanulják, hogy vizuális ingerekre is figyeljenek. A testbeszédünk és a mimikánk számukra mind jelek. Ezeket egy látássérült kutya esetében más érzékekre ható ingerekkel, más típusú kommunikációval lehet pótolni. Az érintésekkel, simogatásokkal remekül lehet kommunikálni. Egy látó kutya a gazdája mozgásából veszi észre, ha az, mondjuk, balra fordul. Egy vak kutyánál érintéssel vagy hangjelzéssel segíthetsz.

A látásukat vesztett kutyák gyakran keresik a fizikai kontaktust, szorosan láb mellett mennek. A kezedet a hátán nyugtatva vagy egy pálcát finoman az oldalához érintve segíthetsz neki az irányváltásokban – kézjelek helyett érintéseket csatolhatsz az egyes vezényszavakhoz.

Az alap engedelmességi órákon elsajátított vezényszavak mellett jól jöhet még egy kis szókincsbővítés. Balra, jobbra, állj, lépcső le, lépcső fel, kerüld, ugord át, a lista végtelen! Egy teljesen vak kutyával is fogsz tudni póráz nélkül sétálni és kirándulni, csak fordíts időt arra, hogy minél több dolgot hangról vagy érintésről megismertess vele.

Speciális eszközök, játékok

Szerencsére ma már számos olyan eszköz van, amely megkönnyíti a látássérült kutyák helyzetét. Az egyik ilyen a csobogó vizes tál, amelyet a hangja alapján könnyebb a kutyáknak megtalálni a szobában. A jutalomfalattal tölthető és sípolós játékok mellett ma már fütyülő és beszélő labdák is vannak a piacon, amelyekkel akár apportírozhat is egy látássérült kutya. Az illatos játékok és az (otthoni) nyomkeresés szintén remek kikapcsolódás.

A látásvesztést követően fontos, hogy a kutyánk továbbra is élményekkel teli és aktív életet éljen, de ugyanilyen fontos az is, hogy biztonságban érezze magát. Alakíts ki neki egy biztonságos kuckót, ahova könnyen be tud bújni. Előfordulhat, hogy a hallásuk élesedése miatt a látássérült kutyák érzékenyebbek a zajokra, tűzijátékra, dörgésre. Különösen a kezdeti időkben légy ott neki, ha szüksége van rád, és segítsd, hogy újra megtanulja, hogy az élet veled csodálatos.

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Keep the Tail Wagging Blog és GayleMIrwin.com – Gayle M. Irwin író honlapja.
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...