Saját KB bal
Saját KB jobb

Ha autóba zárt kutyát látsz – először inkább segíts, utána fotózz

Mindig kérdésként merül fel bennünk, hogy felelősségre vonhatók vagyunk-e károkozásért, ha kiszabadítunk egy autóba zárt kutyát a nagy melegben. Segítünk tisztázni pár jogi kérdést, és mutatunk egy példát, ahol 20 percig hagytak szenvedni egy állatot a szemtanúk, miközben fotózták és mérték az időt.

 

20 percig mérte az időt és hallgatta a kutya sírását

Egy szemtanú messziről meghallotta, ahogy üvölt és nyüszít a kutya a zárt autóban valahol az Egyesült Államokban. Odasietett és látta, hogy az ablak ugyan egy kicsit le van engedve, de a kutya láthatóan nagyon szenvedett odabent. A járókelő elkezdett fotókat készíteni, és mérni az időt, hogy meddig van bezárva az állat. A tulajdonos 20 perc múlva érkezett meg.

Mit mond a jog?

Erkölcsi értelemben természetesen akkor járunk el helyesen, ha fotózgatás és időmérés helyett azonnal segítséget hívunk.

A jog szerint azonban igencsak vitatott kérdés, mikor járunk el úgy, hogy mi ne kerülhessünk bajba. Attól is függ egy ilyen helyzet megítélése, hogy adott hivatalos szerv mennyire tekinti személynek vagy épp vagyontárgynak a kutyát. A jelenlegi Btk. szerint „Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.”

Az állat jelenleg vagyontárgynak minősül, azonban, ha valaki bent hagyja a kutyáját egy forró autóban, az egyértelműen állatkínzásnak minősül.

Mit tehetünk?

– Az első és legfontosabb lépés, amit tehetünk, ha értesítjük a rendőrséget, hogy bajban lévő állatot találtunk

– Tudjuk meg a rendőröktől, hogy milyen gyorsan érkezik majd meg a segítség

– Telefonon kérhetünk tanácsot a hivatalos szervektől is a helyzet helyes megítélésére és jogi támogatást is kérhetünk tőlük a helyzet reális felvázolásával

– Ha többen vagyunk, egyikünk maradjon az autónál, másikunk kezdjen el lehetőségeket keresni, hogy megtaláljuk a tulajdonost: térjünk be a boltokba, ahova a parkoló tartozhat, keressük a tulajdonost, mondassuk be a rendszámot a hangos bemondóba, ha van ilyen

– Ha nyitva van valamennyire, igyekezzünk először ne betörni, hanem kézzel lejjebb nyomni az autó ablakát

– Nem baj, ha készítünk fotókat vagy videó felvételt, hiszen később nagyon fontos szerepük lehet az állatkínzás bizonyításában, de soha ne előzze meg a fotózás a segítség kérést!

– Sajnos ilyen esetben a vagyoni kár megtérítésére kötelezhető az, aki akár olyan módszerrel menti meg az állatot ilyen esetben, hogy kárt tesz az autóban. Ha ezzel számoltunk, és úgy ítéljük meg a helyzetet, hogy az állat akár el is pusztulhat, ha nem cselekszünk, akkor hallgassunk a szívünkre, és hozzuk ki onnan.

– Keressünk szemtanúkat helyzetünk biztosítására, írjuk fel adataikat és  kérjük meg őket, hogy erősítsék meg a vészhelyzet fennállásának tényét.

 

Ezeket is ajánljuk:

Az állatorvos autóba zárta magát a napon, hogy megmutassa, mit élnek át kedvenceink

Hogyan ismerjük fel a hőguta jeleit és mit tehetünk

Durva kísérlettel mutatják be, miért ne hagyd melegben az autóban a kutyád

Mobilalkalmazás segíthet a kutyákon

Szauna az autóban! Hőgutaveszély kampány a kutyákért

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: mirror

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...