Futtató harcok a lakóközösségek és a kutyások között – nincs kiút?

Úgy látszik, a kutyafuttató rendszer ötlete nem igen váltja be viták nélkül a hozzá fűzött reményeket, hogy majd kárpótolja a kutyásokat a szabadon kutyázás elvesztéséért. Furcsa üzenet lóg kint ugyanis egy ideje a Pozsonyi lakóközösség részéről a Szent István parki kutyafuttatón. A kutyások egy része állítólag a kutyafuttatókon „tömegbe verődve” ellehetetlenítik az ott élők nyugalmát, tönkreteszik az életüket. Megkérdeztük a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesületet a konfliktusról. 

A kutyásoknak, néha áldás, néha büntetés. A kutyáknak néha szükséges jó, néha az egészségük ellensége. A nem kutyásoknak egyszerű kutyavécé. Az egyesület elnöke, Hirbek Edina szerint nem is kérdés, hogy a zsúfolt belvárosban szükség van az elkerített kutyafuttatókra. Azonban alapvető kérdéseket érdemes tisztázni ezzel kapcsolatban.

– A kutyafuttató, kialakítását tekintve kétféle lehet: kerítéssel körbehatárolt vagy csak egyszerűen táblával kijelölt a kutyák futtatására rendelkezésre álló terület. Mint azt a neve is mutatja, kifejezetten a kutyák lemozgatására kellene szolgáljon. –


Mennyi kutya? Mennyi futtató?

A mai jogszabályok szerint a kutyásoknak ez az egyetlen lehetőség, ahol szabályszerűen, póráz nélkül le tudják mozgatni a kutyájukat.

Sajnos semmilyen hivatalos adat nem áll rendelkezésre, hogy összesen hány kutya él a fővárosban. A nem hivatalos adatok szerint minden 4. ember él kutyával. Ez az jelenti, hogy megközelítőleg 500 ezer kutya él városi környezetben Budapesten. Nem csak ez az adat hiányos, hanem arról sem készült eddig semmilyen összesített felmérés, hogy összesen hány darab futtató áll rendelkezésre és ezeknek mennyi az teljes területe. A ZöldEb egyesület igyekszik ezt az anyagot minél hamarabb hivatalosan is összeszedni, addig is a google mai adatai alapján Budapesten 126 db kutyafuttató található.


– Tudom hogy buta dolog simán matematikával kezelni ezt a helyzetet, de azért megtettem. Ez megközelítőleg átlagosan 3900 kutya / futtatót jelent – elemzi az adatokat Edina. – Vajon tisztában van ezzel a helyi Önkormányzat akkor, amikor futtatót jelöl ki valahol? Vajon mi alapján kezdik el kialakítani a futtatókat, mi áll az Önkormányzatok rendelkezésére ehhez?

A gyakorlat azt mutatja, hogy az Önkormányzatok nem minden körülményt képesek maguktól felmérni, ilyen a terület kijelölése. Az esetek nagy többségében a helyhez igazítják az ügyet, nem pedig a helyi kutyások igényeihez. Ennek eredményeként majdnem üresen ácsorgó futtatók is vannak. Máskor nem kerítik körbe a területet ott, ahol szükséges lenne, vagy éppen mesterségesen elzárják teljesen feleslegesen egy-egy park használóit kerítésekkel egymástól. –

Az egyik legkiemelkedőbb gond a helyi lakóközösségekkel való egyeztetés hiánya

Nagyon jó példa erre a XIII.kerület legjobbnak titulált futtatója: a Szent István parki futtató esete, ahol a helyi lakóközösség egy táblát helyezett el a futtatón, megkérve a területet használó kutyásokat, hogy úgy használják a futtatót, ahogy egy nyugdíjasotthon kertjét szokták használni az otthonban élők. A tábla szövege a következő:

„Tisztelt kutyatartók!

Megkérjük önöket, hogy a kutyafuttató használata ne abban nyilvánuljon meg, hogy tömegekbe verődve hagyják kutyáikat őrjöngeni, vonyítani.

Tömegben a kutyák viselkedése is megváltozik éppúgy, mint az embereké kezelhetetlenebbeké válnak.

Nagyon sok lakó jelezte, hogy nem tudják hónapok óta kialudni magukat.

Illetve nem tudnak otthonaikban nyugodtan pihenni, élni, mert vannak önök közül, akik ellehetetlenítik ezt, tönkre teszik az életüket.

Mikor a kutyák csoportosan bunyóznak, felverik a kutyaürülékkel, kutyavizelettel egybekevert homokot, ami töményen beszáll a lakásainkba.

Az élhető Újlipótvárosért szeretnénk, ha odafigyelnének másokra, ránk.

Nem haraggal tekintünk önökre, hanem szomorúak vagyunk és elkeseredettek, hogy mennyire önzők és figyelmetlenek tudnak lenni egyes honfitársaink.

Reméljük, megértik ennek a kérésnek a fontosságát, és mielőbbi változásokat tudnak eszközölni ennek megoldására.

Köszönjük, üdvözlettel:

Pozsonyi lakóközösség és házfelügyelőség.”

Edina szerint a probléma érthető, de azért felvet néhány kérdést. – Vajon a terület kijelölésénél tisztában voltak-e vele, hogy a „kutyák viselkedése megváltozik tömegben” (ez egyébként már 2 kutya esetében is igaz)? Azaz a játékot nem minden esetben néma csendben teszik a kutyák. 

Mi az, hogy tömeg egy kutyafuttató esetében? Miért poros egy futtató? Vajon a kutyáknak és a gazdijaiknak jó-e a „kutyaürülékkel, kutyavizelettel egybekevert homok”-ban játszani, mozogni minden nap? A válaszok, azt hiszem, mindegyik kérdésre: nem, nem, nem… –

Valakinek pusztán adminisztratív kérdés

A kerületben van egy másik futtató is, melynek nyitva tartása körül vannak nézeteltérések – valószínűsíthetően ugyanilyen okok miatt. Itt az Önkormányzat a probléma megoldásaként a közösségi egyeztetések eredményét és az ott eldöntött megegyezéseket is figyelmen kívül hagyva a lakók igényére igazította a nyitva tartást. Ami azonban a futtatót használók igényeit nem elégíti ki.

– Sajnos az a baj a kutyafuttatók kapcsán, hogy az önkormányzatoknál ez egy adminisztratív feladat, amit adminisztratív módon oldanak meg, és ezek sajnos semmilyen problémát nem oldanak meg, sőt újabb konfliktusokat okoznak bizonyos érdekcsoportok között. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Van egy szabályozás, aminek betartásához nem adottak a feltételek. Sajnos semmilyen tanulmány nem áll rendelkezésre a témában. –

 

Ezek is ide kapcsolódnak:

Városliget – kutyás élménypark és növekvő tiltott zónák

Kutyafuttatóban fotózkodtak 100-an

Szeged is küzd a futtató kerítései közti szabadnak tűnő kutyázással

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület
A kutyás fotók illusztrációk
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...