A kullancsszezon indul – vagy inkább folytatódik

Mondhatnánk, hogy az enyhe idő beköszöntével ismét aktuálissá válik a kullancsok elleni védekezés kérdése, de sajnos ez már télen sem volt másképp. 2008-ban az Európai Unió betiltotta az eddig használatos szerek pirimifosz-metil hatóanyagot tartalmazó kullancsirtóit, így drasztikus mértékben megnőtt a populáció száma hazánkban. Készüljünk a rohamra!

A kullancsirtás nem tilos, de megfelelő hatóanyag nem igen áll rendelkezésre. Ez Eu-s rendelkezés hozományaként az Országos Tisztiorvosi Hivatal az egyetlen itthon engedélyezett permetezőszer Actellic 50 EC forgalomba hozatali engedélyét 2007-ben visszavonta.

A nyakörvek és bőrre csepegtethető cseppek mellett pár éve már elérhető a tablettás védekezés, amely 12 hétig nyújt védelmet.

Belső védekezés terén továbbra is megbízható védelmet nyújthat a Lyme-kór elleni oltás, amit évente kell ismételni. Nagyon fontos, hiszen akár azonnali fertőzés történhet. 

Míg a Babesia esetében akár napok is eltelhetnek a fertőzés tényleges bekövetkeztéig. Amíg a kullancs szívja a vért, ebben az esetben nem fertőz. Viszont ha teljesen megtelik, elkezd öklendezni, ekkor történhet meg a fertőzés Bebesia-val. Létezik oltás, de elég komoly mellékhatásai vannak, valamint nem igazán hatékony a tapasztalatok alapján. Létezik egy olyan szer, amit fertőzéskor adunk a kutyának, ennek is van egy hónapos védelmi funkciója, de mellékhatásai sajnos elég erősek lehetnek.

Minden séta után vizsgáljuk át kutyánk szőrét, hajlatait. Ha kullancsot találunk a kutyában, azonnal el kell távolítani, ez az előbb említett hosszabb fertőzési idő miatt is fontos, mert bár lehet, hogy megszívta magát, de még nem történt meg a tényleges fertőzés. Lehetőség szerint használjuk kullancs kiszedő kanalat, csipeszt. Ezzel biztonságosan el tudjuk távolítani, anélkül hogy véletlenül összenyomnánk – ekkor akár magunk is okozhatjuk a vírus befecskendezését – vagy beszakadna a feje, ami a kisebbik baj.

Állatorvosok szerint amíg a fertőzött kullancsok száma évről évre növekszik, az orvosok nem találkoznak sokkal több beteggel, aminek az oka az lehet, hogy egyre szélesebb körben terjed a tájékoztatás. Azonban azok között, akik nem fordítanak erre elegendő figyelmet, nagyon gyakori a megbetegedés. A nehézséget gyakran az okozza, hogy régen sokkal markánsabb tünetekkel (nagyon magas láz, étvágytalanság, kifejezett bágyadtság) érkeztek a betegek. Most láztalan, csak enyhe étvágycsökkenésre panaszkodó tulajdonosok kutyáinak vérmintái érkeznek vissza Babesia canis pozitívra.

A Lyme-kór súlyos következményekkel jár az emberre nézve is. Elsősorban kullancsok által terjed, de elkapható szúnyog- vagy pókcsípéssel is. Gyakran keverik össze más autoimmun betegségekkel, mint a Sclerosis multiplex, mivel több száz tünettel is járhat egyidőben. Fontos tudni, hogy a Lyme-kór diagnosztizálása nem egyszerű a „gyakorlatlan” szem számára. Ide kattintva egy Lyme-kórt túlélt magyar segítségével mindent megtudhatsz a betegség felismeréséről, és a kezelés lehetőségeiről.  

 

Ezeket is ajánljuk a témában:

Kullancs ma holnap és mindig – télen is

8 tévhit a kullancsokról

Van hatásos permetszer a kullancsok ellen

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...