„Minden, amit a terápiás kutya felvezetőnek tudnia érdemes”

A terápiás kutyák képzéséről sokat hallani, sok szervezet foglalkozik azzal, hogy ilyen jellegű munkára készíti fel az arra alkalmas négylábúakat. Egy-egy terápiás foglalkozás alkalmával azonban a kutya mellett felvezetőjének is hangsúlyos szerep jut. A terápiás kutya felvezetők képzésével, felkészítésével mindeddig nem foglalkoztak, ezt a hiányt szeretné pótolni Nemes Flóra gyógypedagógus, terápiás kutya felvezető.

Terápiás kutya felvezetők részére indítanak 30 órás tanfolyamot a nyár végén, illetve tervben vannak őszi dátumok is. A tanfolyamra nem csak azokat a kutyagazdákat várják, akiknek kutyája már terápiás vizsgával rendelkezik, hanem mindazokat, akiket érdekel ez a terület.

„A tanfolyam hiánypótló, hiszen az eddigi gyakorlatban nagy hangsúlyt fektettek a kutyák képzésére, de a gazdák, felvezetők nem voltak megfelelően felkészítve, hogy egy terápián a szakember mellett egyenrangú félként helytálljanak.” – mondja Nemes Flóra, a tanfolyam vezetője, aki több mint 10 éves pedagógiai, illetve gyógypedagógiai tapasztalattal rendelkezik, illetve maga is terápiás kutyafelvezető.

„A NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél a terápiás szekció szakmai vezetőjeként gyakran kerestek meg gyakorlati kérdésekkel, és azt tapasztaltam, hogy a terápiás kutyafelvezetők nincsenek kellőképpen felkészítve a célcsoportokkal való találkozásra és a szakemberekkel való közös munkára.” – teszi hozzá a tanfolyamot indító gyógypedagógus.

„A pedagógusok módszertani eszköztárának színesítésére már számtalan képzést indítanak, de a terápiás kutya felvezetők (tehát a terápiás kutyával levizsgázott gazdák) szükségleteivel idáig senki nem foglalkozott. A terápiás foglalkozáson jelen van a klienst ellátó szakember (pszichológus, gyógypedagógus stb.), valamint a kutyás felvezető és természetesen maga a terápiás kutya és a klienscsoport. Ahhoz, hogy a team munka megvalósuljon, a felvezetőt is megfelelően fel kell készíteni. Hiszen vegyük azt a példát, hogy egy halmozottan sérült gyerekcsoporttal való munka elkezdéséhez nemcsak a kutyát kell kiképezni, hanem alapvető információkkal a gazdát is el kell látni. Nagyon fontosnak tartom továbbá, mint gyógypedagógus és terápiás kutyafelvezető, hogy mindkét fél tisztában legyen a saját szakmai kompetenciájával és feladatkörével. Hiszen a terápiás kutyafelvezető a gyógypedagógus/pszichológus mellett dolgozik párban, és a feladatkörök gyakran nem letisztázottak. Az a tapasztalatom, hogy sok gazdát érdekel a terápiás kutyázás, de nem tudják, hogy pontosan ez mit takar, mi van mögötte, mik az elvárások. A tanfolyamon többek között, ezeknek a kérdéseknek a tisztázására is nagy hangsúlyt fektetünk.” – mondja Nemes Flóra.

A tanfolyamon résztvevők megismerkedhetnek a terápiás kutyázás alapismereteivel, a jogi háttérrel, a segítő szakemberekkel való együttműködési lehetőségekkel, kliens csoportokkal (pl. down szindrómás, autista, hiperaktív gyerekek jellemzői), valamint gyakorlati tanácsokat kapnak a terápiás foglalkozás összeállítására.

További információ a Facebookon, valamint érdeklődni a [email protected] címen lehetséges. A tanfolyamot Nemes Flóra gyógypedagógus indítja.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

fotók: NEO Magyar Segítőkutya Egyesület

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...