Kutyális a Városligetben – összefoglaló a kutya-gazdi show-ról

Kutyálist – egész napos kutya gazdi show-t – rendezett 2016. június 5-én a Városligetben a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság valamint a Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány. 

Az egész napos rendezvény a már három alkalommal megrendezett Örökbefogadott Állatok Napja folytatása volt, amelyen idén nem csak a mentett, keverék kutyákat örökbefogadókat ünnepeltük, hanem a kutya és a gazdi örömét is, azt az örömöt, amit a társállat jelent az ember életében.

Azokat a kutyákat is ünnepeltük ezen a napon, amelyek áldozatkészen segítik a mindennapjainkat: a mentőkutyákat, a katasztrófavédelem és a HEDDTECH  kábítószer- és robbanóanyag keresőit.

Ezen a napon indította el  a Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány a  „nagy kutyamentés” elnevezésű programját, A programmal a felelős állattartásra hívta fel a figyelmet az alapítvány és arra világított rá, hogy hazánkban a kutyáknak csak 5-10 %-a van ivartalanítva.  A rendezvényen végül a résztvevők összesen 201.000 gazdátlan kutyát mentettek meg. Hogy hogyan? Három kutya-pár ivartalanítására gyűjtöttek felajánlást. Egy kan és egy szuka kutyának ugyanis – a Szent István Egyetem, a NÉBIH és az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium egy 2013-as kampányában alkalmazott számítása szerint – kontroll nélkül hat év alatt 67.000 utódja születhet, így az ő ivartalanításukkal ennyi, jó eséllyel gazdátlanná, otthontalanná váló kutya születése akadályozható meg.  A DOKTA kezdeményezéséhez többen csatlakoztak, így jött össze a nap végére a hat kutya ivartalanítására szánt összeg, amit a FÖRI Állategészségügyi Szolgálatánál végeznek majd el az örökbeadásra váró kutyák közül választva. Az Illatos úti telepen 2012 ősze óta nincs helyhiány miatti túlaltatás. Hogy ezt az eredményt megtarthassák, még fontosabb, hogy minél több állatnak találjanak felelős gazdát. Az örökbefogadásra váró állatok fotóját, naponta frissülő adatait az ebtelep.hu oldalon lehet megnézni, illetve személyesen lehet választani a telepen, minden nap, ahol az állatgondozók az örökbefogadási szerződés megkötése előtt segítenek a megfelelő állat kiválasztásában. Ők is azt szeretnék ugyanis, hogy a választás egy életre szóljon!


fotó: flickr.com (illusztráció)

A Kutyálison számos színes, ingyenes program várta az érdeklődőket. A különböző kutyás bemutatókon kívül a gazdik részt vehettek kutyanevelési gyorstalpalón, tanulhattak kiképzési trükköket, kérhettek állatorvosi, vagy kutyadietetikai tanácsokat, volt kutya-egészségsátor, és sok hasznos információt kaphattak a kilátogatók a kutyatámadások elkerüléséhez, vagy ahhoz, hol találnak országszerte kutyabarát helyeket étkezéshez, szálláskereséshez. A felelős állattartói szerepet vállalva kutya-hűség esküt tettek a résztvevők, és miután a kutyák a kozmetikusnál, a gazdik a szépségsátornál megszépülhettek, benevezhettek a kutya—gazdi szépségversenyre, amelyen a zsűri azt értékelte, mennyire illik össze a páros. Több mint 100 ebet neveztek a szépségversenyre.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: Fővárosi Önkormányzati rendészeti Igazgatóság, indexkép (illusztráció): withfeed.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...