Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan tudnak megújulni az állattartó telepek?

A mindennapok számtalan területén megjelenik a korszerűsítésre való igény a költséghatékony működés és a környezetterhelés minimalizálása érdekében. Nincs ez másként az állattartó telepek esetében sem, csak épp kevésbé kerülnek a figyelem fókuszába.

Ha téged is érint ez a kérdés, akkor jó, ha minél több információt gyűjtesz be a kiírásokról. A Morva Növénydoki segíthet pályázatírás terén sikerdíjalapú szolgáltatás keretében. Ez azért is lehet előnyös mindenkinek, mert se megbízási, se szerződési díj nincs, és csak a sikeres pályázatok után kell fizetni.

Mai cikkünkben arról lesz szó, hogy az állattartó telepeket hogyan érintheti egy-egy pályázat, miben tudnak fejlődni, korszerűsödni.

Első lépés: feltételeknek való megfelelés

Az állattartó telepek korszerűsítéséhez meghatározott standard termelési érték szükséges. Emellett fontos az, hogy minimum 40%-ban mezőgazdasági tevékenységből származzon az árbevétel a megelőző teljes, lezárt üzleti évben. A Családi Mezőgazdasági Társaságoknál szintén lényeges az üzemméret, erre különös figyelmet kell fordítani.

Mi az, ami önállóan is támogatható?

A továbbiakban azokat a célterületeket vesszük sorra, amelyek önállóan is támogathatók:

  • Az első ilyen az állattartó telepek korszerűsítése, ahová minden építéssel és szereléssel együtt járó technológia bevonható. Előírás az, hogy ez közvetlenül az állatok javát szolgálja, vagy a takarmányozásuknak, az állati termékek előállításának, illetve a takarmány tárolásának a modernizációját segítse.
  • A másodikhoz a fejlesztést szolgáló zöld beruházások tartoznak. Például ilyen a már meglévő épületek esetében az energiahatékonyság növelése, pontosabb annak minimum 10%-os javítása. Része lehet a hűtés, a fűtés vagy a világítás korszerűsítése is éppúgy, mint a megújuló energiaforrások használata.
  • A harmadik terület az ammóniakibocsátás csökkentését célozza meg, vagyis a megfelelő istállón belüli és kívüli trágyakezelés tartozik ide.
  • A negyedik célterülethez pedig a járványvédelem érdekében tett beruházások sorolhatók, így a sertéságazatban a farokkurtítás visszaszorítása is része lehet. Ugyanakkor fertőtlenítő kapu, csizmamosó, hulladéktároló, hajtófolyosó vagy állatrakodó kialakítására is lehet pályázni. De különféle berendezések, mint a mosórobot, a ködképző vagy UV-lámpa beszerzésére is igényelhető támogatás.

Egyéb besorolható fejlesztések

Vannak önállóan nem támogatható, de a fent említett célterület mellé besorolható elemek is. Ilyen például a szervestrágya mozgatására és kijuttatására szolgáló gépek vásárlása, a telepirányító rendszer bevezetése vagy termény és takarmány tárolására szolgáló építmények létesítése is. És még hosszan sorolhatnánk.

Ha szeretnél te is képben lenni, hogy mi mindenre lehet pályázni az állattartó telepek korszerűsítése kapcsán, akkor érdemes elolvasni a Morva Növénydoki szakmai cikkeit. De még nagyobb segítségedre lehetnek, ha rájuk bízod a pályázatírással kapcsolatos teendőket!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...