Saját KB bal
Saját KB jobb

4 gyulladáscsökkentő hatóanyag a természet patikájából

A természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatóanyagok egyre népszerűbbek a kutyák ízületi problémáinak kezelésében. Az ízületi fájdalom és gyulladás kezelése során egyre gyakrabban esik szó a glükózaminról, halolajról és más kiegészítőkről. Ám talán kevesebben tudják, hogy bizonyos gyógynövények is segíthetnek.

Mivel a fájdalom különböző fiziológiás okokból keletkezik, ezért többféle kezelés kombinálásával több szinten lehet hatni rá. Az artrózis (vagy arthritis) kapcsán az ízület állapotának megóvását célzó hatóanyagok mellett a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szerek adásával pontosan ilyen komplex, több szinten működő kezelést lehet nyújtani. A természetes hatóanyagok a gyógyszeres kezelés mellett is alkalmazhatók, állatorvosi felügyelettel.

FONTOS: Ha kutyánk ízületi problémával küzd, forduljunk állatorvoshoz! Fizioterapeuta vagy fizioterapeuta állatorvos is sokat segíthet! A gyógynövények gyógyszerként is működhetnek, ezért fontos, hogy állatorvossal egyeztessünk használatuk előtt, mivel lehetnek mellékhatásaik.

Az alábbiakban négy olyan gyógynövényt mutatunk be, amelyek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak. Ezek nem csak ízületi megbetegedésben, de egyéb gyulladásos betegségek kezelésében is segíthetnek.

Kurkuma

A kurkuma egyik aktív összetevője, a kurkumin, antioxidáns hatású, és segít a gyulladás okozta szabad gyökök semlegesítésében. Fontos, hogy a kurkuma adagolását állatorvosi felügyelet mellett végezzük, mivel magas dózisban vérhígító hatású és gyomorproblémákat okozhat. A javasolt adag kutyák esetében 15-20 mg testtömegkilogrammonként, ami nagyjából 1/8-1/4 teáskanálnak felel meg 10 kilogramm testsúlyra.

Boswellia serrata

A Boswellia serrata fa gyantája hagyományos gyógyszerként ismert, és kutatások szerint pozitív hatással lehet a fájdalom kezelésére. Ez az anyag a leukotriének termelését gátolja, amelyek gyulladásos reakciókért felelősek. Bár állatokon kevés klinikai kutatás történt, a laboratóriumi vizsgálatok biztató eredményeket mutatnak. A dózis a kutya méretétől és korától függ. A Boswellia serrata több ízületi gyulladás csökkentő állatgyógyászati készítményben megtalálható.

Fahéj

Habár kevés klinikai kutatás támasztja alá, a fahéj anekdotikus beszámolók szerint segíthet ízületi gyulladások esetén. Kisebb esetszámú humán tanulmányok is kimutatták gyulladáscsökkentő hatását. A fahéj, a kurkumához hasonlóan, vérhígító hatású, illetve gyomorpanaszokat, hasmenést, hányást is okozhat nagy mennyiségben.

Galagonya

A galagonya segíthet az ízületi fájdalom csökkentésében, mivel stabilizálja a kollagént, és serkenti a vérkeringést, ami elősegíti a méreganyagok eltávolítását az ízületekből. Azonban szívproblémák kezelésére használt gyógyszerekkel való kombinálása kockázatos lehet, ezért használata előtt mindig konzultálni kell állatorvossal.

A gyógynövények hasznos kiegészítők lehetnek a kutyák ízületi fájdalmainak kezelésében, de mindig fontos az állatorvosi felügyelet, mivel mellékhatások is előfordulhatnak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/wellness/4-herbs-joint-pain-and-inflammation-pets Kép: Photo by Paul Buijs: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-a-dog-resting-in-scenic-outdoor-setting-28997193/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...