Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák és a Crohn-betegség

Nem titok, hogy a kutyák jótékony hatással lehetnek az egészségünkre. Számos tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik kutyával élnek, számos egészségügyi előnyt élvezhetnek négylábú társuk által. Például rendszeresebben végeznek testmozgást, alacsonyabb a vérnyomásuk, jobban kezelik a stresszt, kevesebb krónikus egészségügyi problémával küzdenek. Sőt, még az allergiás megbetegedések száma is alacsonyabb közöttük. Az, azonban, hogy a kutyás életmódból fakadó előnyökön túlmutató egészségügyi hatása is lenne a kutyákkal való kapcsolatnak, eddig nem volt napirenden. Nemrég azonban felfedezték, hogy azok körében, akik gyerekkorukban kutyával éltek együtt, kisebb valószínűséggel alakul ki a Crohn-betegség.

A Crohn-betegség egy krónikus gyulladásos bélbetegség, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Autoimmun betegség, amelynek kiváltó oka nem ismert. Kezelése gyógyszerrel és diétával történik, de jelenleg nem gyógyítható.

A kutatás során 4289 elsőfokú rokon adatait tanulmányozták, akik Crohn-betegségben szenvednek. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik 5 és 15 éves koruk között kutyával éltek, csökkent a betegség kialakulásának kockázata. A kutyával nevelkedők bélmikrobiom-javulásról is beszámoltak.

„Nem tudjuk, miért csökkenti a kutyával való együttélés a Crohn-betegség kockázatát, de adataink ezt mutatják.” – mondta Kenneth Croitoru, a Mount Sinai Kórház gasztroenterológusa. „Meghatároztuk a környezeti tényezők és a Crohn-betegség közötti kapcsolatokat, és most arra törekszünk, hogy megértsük, ezek a környezeti tényezők hogyan váltják ki a betegséget.”

Bár néhány környezeti tényezőt már összefüggésbe hoztak a Crohn-betegséggel, a tudósok még nem tudják pontosan, mi okozza a betegséget. A Crohn-betegségnek erős genetikai összetevője van, de a környezeti tényezők is hozzájárulnak. Ez a tanulmány egy lépés a Crohn-betegség okainak és megelőzésének megértése felé. „Ha megértjük, mi különbözteti meg azokat, akiknél a betegség kialakul, akkor képesek leszünk előre jelezni, ki van kitéve a kockázatnak.” – mondta Dr. Croitoru.

A kutatási csapat további tanulmányokat tervez a betegség oktanának felderítésére. A genetikai, környezeti és mikrobiális adatok integrálásával a kutatók olyan személyre szabott beavatkozási stratégiák kidolgozása felé haladnak, amelyek jelentősen csökkenthetik a Crohn-betegség előfordulását.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/dog-lifestyle/growing-up-with-dog-crohns-disease-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/DA4KRzbN4u0 Kép: Photo by Katya Wolf: https://www.pexels.com/photo/a-boy-and-a-dog-on-the-bed-9428185/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...