Saját KB bal
Saját KB jobb

Lassabban mondd, hogy ő is megértse!

Kutyád valószínűleg tökéletesen érti, amikor megkérdezed, hogy kér-e vacsorát. De talán nem reagál olyan lelkesedéssel, amikor hosszasan ecseteled neki hogy miért nem volt ma jó napod a munkában. Bár a legtöbben akkor is együttérzően viselkednek. Gazdiként gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire értik a kutyák amit mondunk nekik. És az is, hogy hogyan kommunikálhatnánk úgy, hogy jobban megértsék, amit szeretnénk. A PLOS Biology folyóiratban megjelent tanulmány eredményei talán közelebb vihetnek minket ennek megválaszolásához. A kutatás eredményei szerint például a kutyák jobban megértik, ha lassabban beszélünk hozzájuk. Akárcsak a nem anyanyelvi nyelvhasználók, az ebek is értékelik, ha kicsit érthetőbben és lassabban mondjuk a mondandónkat.

A kutatók 30 kutya különböző vokális megnyilvánulásait elemezték. Ezek között volt ugatás, morgás, vonyítás és egyéb hangok. Emellett 27 ember beszédmintáit is vizsgálták, akik öt különböző nyelven kommunikáltak más emberekkel. Illetve, 22 embert, akik kutyákkal beszélgettek, szintén öt különböző nyelven. A kutatás során kiderült, hogy a kutyák lassabban vokalizálnak, mint az emberek. Míg az emberek körülbelül négy szótagot ejtenek ki másodpercenként, addig a kutyák átlagosan csak két hangot adnak ki ugyanennyi idő alatt.

Az is megfigyelhető volt, hogy amikor az emberek a kutyáikhoz beszélnek, ösztönösen lelassítják a beszédüket. Ugyanakkor a beszédük még mindig gyorsabb maradt, mint amikor a kutyák egymás között kommunikálnak.

A kutatás következő részében EEG vizsgálatokat végeztek kutyákon és embereken, hogy mérjék az agyi aktivitást. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák legjobban a hosszabb, lassabb beszédritmusok feldolgozására képesek, mint például a hangsúlyozás és a szünetek. Az emberek viszont a gyorsabb beszédritmusokat, mint a szótagokat, könnyebben dolgozzák fel.

A kutyák tehát nem tudják ugyanúgy feldolgozni a mondataink gyors, bonyolult részeit, de ha lassabban és tisztán beszélünk hozzájuk, megértik a lényeget. A tanulmány megerősítette, hogy az emberek ösztönös késztetése, hogy lassabban beszéljenek a kutyákhoz, teljesen helyes. Sőt, a kutatók szerint a még lassabb beszédmóddal még közelebb kerülhetünk kedvenceinkhez.

Ez a felfedezés reményt ad arra, hogy erősebb kapcsolatokat építhetünk ki a kutyáinkkal. Hiszen a kutyáink készen állnak arra, hogy meghallgassanak minket – csak arra kérnek, hogy lassítsunk egy kicsit.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/dog-behavior/dogs-understand-slow-speech-study-news?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/DAtSqNRMyt5
Kép: Photo by Vitaly Gariev: https://www.pexels.com/photo/a-woman-petting-a-dog-20883966/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...