Saját KB bal
Saját KB jobb

Sütőtökös pite – kényeztető őszi finomság különleges alkalmakra

Az ősz beköszöntével megkezdődik a sütőtök szezon. A sütőtök nemcsak ízletes ételek és édességek alapanyaga, de a kutyák számára számos jótékony hatással bír. Tele van vitaminokkal, mint például az A-vitamin vagy a C-vitamin, valamint rostokkal, amelyek segítik a kutyák emésztését. Az A-vitamin fontos szerepet játszik a látásban és az immunrendszer erősítésében, míg a C-vitamin antioxidáns hatású, és segíthet a sejtek védelmében. A rostok segítenek a bélmozgások szabályozásában, kiegyensúlyozzák az emésztést. A sütőtök ízletes kiegészítője lehet a kutyák étrendjének, így nem csoda, hogy sok gazdi választja ezt az egészséges csemegét kedvencének. Készítsd el ezt a finom sütőtökös pitét, és lepd meg kutyádat egy különleges őszi finomsággal!

Hozzávalók:
(Ellenőrizd az összes hozzávalót, hogy ne tartalmazzon a kutyák számára mérgező anyagokat!)

– 150 g teljes kiőrlésű liszt
– 800 g sütőtök püré — használj cukrozatlan, 100%-os sütőtök pürét, amit akár magad is elkészíthetsz
– 30 g természetes földimogyoró vaj — ne tartalmazzon mesterséges édesítőszereket, mint például xilit, ami mérgező a kutyák számára
– 2 tojás
– 375 g görög joghurt (cukrozatlan, ízesítetlen) — helyette használható natúr kókuszjoghurt is.
– olajspray (a muffin sütő kikenéséhez)
– 1 teáskanál őrölt fahéj — használd mértékkel
– opcionális: 60 g tejszín

Elkészítés

1. Előmelegítés: Melegítsd elő a sütőt 175 °C fokra.

2. Keverés: Egy nagy tálban alaposan keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, a földimogyoró vajat, a sütőtök püré harmadát és a tojásokat. Ha szükséges, adj hozzá 1 evőkanál vizet a keveréshez.

3. Pihentetés: Hagyd a tésztát pihenni 5-10 percig.

4. Kikent forma: Miközben a tészta pihen, finoman fújd ki a muffinformát olaj spray-vel.

5. Formázás: Oszd el a tésztát 12 egyenlő méretű golyóra, körülbelül 5 cm átmérőjűre. Az ujjaiddal óvatosan lapítsd le a golyókat és nyomkodd a muffin forma aljába és oldalára. Így mini pitetésztákat (tészta kapszlikat) kapunk.

6. Elősütés: Süsd 4 percig.

7. Töltés: Vedd ki a sütőből, és minden kéregbe kanalazz 2 evőkanál sütőtök pürét, amíg a püré a forma tetejére ér. Simítsd el egy kanál hátoldalával.

8. Második sütés: Süsd 7 percig.

9. Hűtés: Vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni 2-5 percig. Egy vajazókés segítségével könnyen kijönnek a mini piték.

10. Tejszínhab: Egy közepes tálban verd fel a görög joghurtot 2-3 percig. Opcionálisan adj hozzá egy kevés tejszínt, ettől kicsit sűrűbb lesz. Viszont sok kutya nem tolerálja jól a tejtermékeket. Ha a tiéd is ilyen, inkább használj egy kevés natúr kókuszjoghurtot.

11. Díszítés: Habzsák segítségével spirálban díszítsd fel mindegyik kis sütőtökös pitét a joghurttal.

12. Fűszerezés: Enyhén szórd meg őrölt fahéjjal.

13. Kóstolás: Engedd meg a kutyádnak, hogy lenyalogassa meg a habverőt — ez fontos lépés a minőségellenőrzés szempontjából!

14. A puding próbája: jó étvágyat kívánunk az ebeknek a kis sütőtökös pitékhez!

Záró Gondolatok

Ez a sütőtökös pite nemcsak finom, hanem igazán szép is, így biztos lehetsz benne, hogy kedvenced elégedett lesz! Az elkészítése egyszerű és gyors, a sütőtök és a természetes hozzávalók pedig tápláló alternatívát kínálnak a bolti jutalomfalatok helyett.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://spcawake.org/thanksgiving-dog-treat-recipe-drool-worthy-mini-pumpkin-pies/ Kép: Photo by Karolina Kaboompics: https://www.pexels.com/photo/weimaraner-dog-sitting-with-tongue-out-5706418/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...