Saját KB bal
Saját KB jobb

Most megtudhatod, mit kezdenek egy faiskola parlagon hagyott részeivel

Ahogyan a konyhakertekben, úgy a gyümölcsfaiskolákban is alkalmaznak úgynevezett vetésforgót. Ez a gyakorlatban azt jelenti, nyolc évente lehet csemetéket tenni ugyanabba a parcellába. Értelemszerűen így mindig vannak parlagon maradt területek, amiket persze nem árt gondozni addig, amíg újra fanövendékek kerülhetnek oda.

Érdemes takarni a talajt

Célszerű gondoskodni arról, hogy az ugarolt talaj felszíne mindig legyen takarva egy faiskolában. Ha ez elmarad, akkor a talaj nagyon hamar felhevül és kiszárad, ehhez még különösebb forróságra sincs szükség. Így viszont a giliszták nem tudják elvégezni a tápanyagok talajba keverését, hiszen ezek a lények a hűvös, nedves környezetet kedvelik.

A Csodakertész Barna Faiskola gyümölcsfaiskolájában éppen ezért mindig gondoskodnak arról, hogy legyen zöld talajtakaró a parlagon hagyott területeken. Ezzel a megoldással ráadásul a talajban élő mikrobákat is életben lehet tartani, ők ugyanis a gyökereken képződő anyagokkal táplálkoznak. Létezésük kulcsfontosságú, mivel a mikrobák alakítják át a talajban lévő tápanyagokat a növények számára felvehetővé.

Ez sokkal jobb opció, mint a fekete ugar

Van, ahol a kihasználatlan földterületet fekete ugarként hagyják. Magyarán a kikelő gyomokat különféle módszerekkel időről időre eltávolítják, így a földön nem marad semmilyen növény. Ezzel az a gond, hogy a nap és a szél folyamatosan szárítja a földet, így pedig megszűnik a talajélet és humusz sem képződik.

Miként lehet hasznosítani a parlagon maradt parcellákat?

Amíg facsemeték nem kerülhetnek egy adott parcellába, addig lehet bele vetni különféle növényeket, például kukoricát, tökféléket, céklát vagy takarmányrépát. Ezekkel sok teendő nincs, hiszen elegendő egyszer megkapálni őket. Ezt követően olyan mértékben felnőnek, hogy a gyomnövények nem tudják már elnyomni őket.

Egyedül az öntözésre kell figyelni, különösen szárazság idején. Ha van egyébként is működő öntöződob, akkor a locsolás nem jelent különösebb kihívást. A termény betakarítása pedig gépi erő nélkül is elvégezhető. Éppenséggel cirok is kerülhet az ugarolt részekre, ám ebben az esetben a termés betakarítása jellemzően már kisebb kombájnnal történik.

A takarmányrépának persze csak akkor nő szép nagyra a gyökere, ha a leveleit körben szedegetjük. Nyugodtan hagyhatjuk őket mulcsként a földön, nem kell velük semmi mást kezdeni.

A talajtakarás a kiskertekben is jó gyakorlat

Nem csak a gyümölcsfaiskolákban érdemes mindig gondoskodni a talajtakarásról. A frissen kiültetett facsemeték fejlődését a kiskertekben is jelentős mértékben támogathatjuk, ha a fa tányérját beültetjük virágos magkeverékkel, mustárral, borsóval vagy spenóttal.

Minél változatosabb fajok vannak a fanövendékek közvetlen közelében, annál pozitívabb hatást tudnak összességében gyakorolni a talajéletre.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...