Saját KB bal
Saját KB jobb

Vízparti veszélyek és tanácsok

Nyáron ebek és családjaik pedig együtt élvezik a vízparti idillt. Legyen szó kutyás strandról a Balatonon, valamelyik holtág árnyas partjáról, a tengerpartól vagy éppen a medence partjáról. A nyár, a napsütés és a vízpart ideális hármas. Legalábbis, amíg nincs semmi baj! Hogy ne is legyen, a következőkben összefoglaltuk, mire kell figyelni, hogy kutyával is csupa móka és kacagás legyen a vízparti időtöltés.

Medence

Ha medencénk van, a legjobb óvintézkedés, ha védő kerítéssel vagy medence takaróval akadályozzuk meg, hogy kutyánk felügyelet nélkül pancsoljon. Ezen kívül, ha medencében úsztatjuk, fürdetjük a kutyát, mindig biztosítsunk olyan lépcsőt, rámpát, amelyen biztonságosan kijuthat a vízből!

Patakok, folyók és tavak a természetben

Figyeljünk a kutyával fürdés szabályaira. Nemzeti parki területeken és hegyi tavacskákban például tilos lehet a fürdés. Érdemes utánanézni a helyi szabályozásoknak, például, ha külföldön kirándulunk. Figyeljünk a víz és a vízpart tisztán tartására. Ugyanakkor, figyeljünk arra is, hogy ne engedjük kutyánkat olyan vízben úszni (vagy inni belőle), amibe mi sem szívesen mennénk bele. Mielőtt engednénk, hogy kutyánk pl. egy stégről vagy a partról a vízbe ugorjon, nézzük meg, hogy elég mély-e a víz.

A víz alatti tárgyak is veszélyesek lehetnek. A Tisza-tó bizonyos részein például tuskó erdők lapulnak a vízfelszín alatt. Horgász és bányatavaknál előfordulhat, hogy fém karók vagy betoncölöpök vannak a víz alatt. Ezekre nem biztonságos, sőt, életveszélyes lehet ráugrani. Ellenőrizzük a vizet ugrálás előtt!

Ne engedjük, hogy kutyánk vadássza vagy zavarja a honos élőlényeket, vízi madarakat, békákat.

Figyeljük a kutyát. Az úszás fárasztóbb lehet, mint a futás! Figyeljük a fáradtság jeleit (reszketés, erős zihálás, lassabb úszás, a vízből kevésbé kiemelkedő testtartás). Ha ezeket észleljük, tartsunk legalább 20-30 perc pihenőt!

Tengerpart, óceán

Ne bátorítsuk a kutyát arra, hogy messzire merészkedjen a nyílt tengerbe. Tehát, a játékot, labdát ne dobjuk túl messze a vízbe. A tengerben a kutya durva hullámoknak, hullámtörésnek és keresztáramlatoknak van kitéve. Fokozottan figyeljük a fáradás és kimerülés jeleit. Egyszerre legfeljebb 5-10 percet hagyjuk a kutyát úszni.

Az idős, kölyök, kistestű, rövid orrú kutyák mindenképpen viseljenek mentő- vagy úszómellényt. Ide tartoznak a toy fajták, a mopszok, a boston terrierek, a bulldogok. Illetve, a tacskók és corgik is, akik rövid lábaik miatt hátrányban lehetnek a vízben.

A tengervíz ártalmas a kutyáknak, ezért na hagyjuk, hogy beleigyanak, illetve figyeljünk, hogy ne nyeljenek vizet például apportozás közben. A nagy mennyiségű sós víz megbetegítheti a kutyát, és akár halálos kimenetelű is lehet. Rendszeresen kínáljunk nekik friss ivóvizet.

Általános vízparti veszélyek

Minden vízparton igaz, hogy a dögökben és már parti szemétben hemperegni még csak-csak lehet – gazdi tolerancia függvénye, de megenni azokat nem szabad. A parton rothadó dolgokban toxinok szaporodhatnak fel, amelyek akár halálosan is megbetegíthetik a kutyákat.

Figyeljünk a napra. A túlzott napozás ugyanolyan veszélyes lehet a kutyákra, mint az emberekre. Keressünk árnyékot egész nap. Szükség esetén kenjük be kutyánkat kutyáknak való naptejjel! További információ: Kell a kutyáknak fényvédelem?

Mindig felügyeljük a kutyát a vízparton és a vízben. A kevesebb több! Ha kutyánk fárad, tartsunk pihenőt!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/swimming-dogs-water-hazard-and-safety-tips?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8xdi_BBdbH; Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/welsh-corgi-playing-with-ball-in-shiny-pool-7210284/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...