Saját KB bal
Saját KB jobb

Karácsonyi kutyák – rémálom az ünnepek után

Már sokszor láthattuk a klasszikus szituációt, akár filmeken, képeken is, ahogy a kisgyerekek bontogatják az ajándékcsomagokat szenteste, és egy masnival átkötött dobozból egyszer csak egy kiskutya mászik ki. A karácsonyi kisállat ajándékozás kockázatos játék, és ha valaki veszít benne, az biztosan a kutya lesz. Karácsony közeledtével sajnos nem lehet elégszer felhívni arra a figyelmet, hogy ne ajándékozzunk állatot!

Karácsonyi kölyökkutyák

Mi sem tesz boldogabbá egy embert, ha örömöt okoz a másiknak – de cseppet sem mindegy, hogy az öröm mennyire pillanatnyi. Az ünnepi meghitt hangulat villámgyorsan elillan, sőt, rémálommá válik, ha csak a szürke hétköznapok maradnak, márpedig egy kutya felelősség is, fel kell rá készülni!

A kutya mellé nem jár szocializációs applikáció

Egyetlen ajándékozott kutyával sem jár együtt a szobatisztaság, a fegyelem, a szocializáltság, és egyetlen emberből sem váltja ki a felelősséget, a szeretet és törődés iránti igényt, ha nem önmaga választotta ezt az élethelyzetet. Az ember döntése attól felelős, ha kutyát vállal, hogy felkészül minden eshetőségre, végig gondolja, hogy mit, mikor és mennyit tud vállalni.

Az ajándékba kapott kutyával együtt jár egy előre nem mérlegelt felelősségvállalás. A leendő gazdi teljesen kimarad a kiválasztási folyamatból, nem választhatja meg, kivel fogja leélni a következő tizenévet. Egyáltalán nem biztos, hogy ha tudunk is valamit a leendő gazda preferenciáiról és kutyás előéletéről, biztosak lehetünk benne, hogy ezúttal is ugyanarra vágyik. Nemcsak a cuki oldal marad a kutyával az új otthonában, hanem a szocializációval, neveléssel és az életvitelével járó nehézségek is jó esetben több mint 10 évre.

Csak a gyerek kedvéért soha!

Mondjuk ki: a gyerekek nem tudják vállalni a kutyával járó felelősséget, még egy tizenéves sem. Így, ha kizárólag az ő kérésüknek akarunk eleget tenni, NE tegyük! Csak abban az esetben lepjük meg a gyereket kutyával, ha azt valójában magunknak ajándékozzuk, és mi vállaljuk a vele járó feladatokat és nehézségeket. Ha a gyermek vágya volt, akkor elvárhatjuk tőle, hogy kivegye a részét a feladatokból, de csakis a korának megfelelően és ne nyomást helyezve rá. Nem bűn, ha egy gyerek vágyik egy kisállatra, de utána nem mutat többé érdeklődést iránta. A szülő részéről azonban már az, ha egy hóbort oltárán feláldoz egy élőlényt. Nem mentség, hogy valaki nem készül fel arra a helyzetre: mi lesz, ha az ünnepi lelkesedés lankadni kezd.

Nem az ünneppel van baj, hanem a felelősséggel!

Nem tilos az ünnepekkor meglepni a családot egy kutyával. Főleg, hogy ilyenkor a legtöbben együtt vannak, otthon, szabadságon, remek lehetőség, hogy egy új jövevényt illesszünk az életünkbe. De tegyük mindezt körültekintően, mindenki beleegyezésével, alaposan felkészülve. A felnőtteket, akik érintettek lesznek a kutya életében, ne hagyjuk ki a döntésből, akármennyire is szeretnénk meglepetést okozni nekik. Válasszunk velük együtt, és maximum tegyük varázslatossá az eb hazaérkezését.

(kutyabarát.hu)

Fotók: pexels, wikimedia
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...