Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyakiképzési tanácsadás – Miklósi Bernadett

Kedves Gazda!

Úgy gondoltam, hogy rendhagyó módon nem azzal kezdeném, hogy hány éve dolgozom kutyákkal, illetve, hogy milyen munkahelyeim vannak, ahol kutyakiképzői teendőimet látom el. Azonban, ha nem ezzel kezdeném, akkor mivel is kezdhetném, hiszen a Kedves Gazdát mi sem érdekelhetné jobban, mint, hogy a feltett kérdéseire egy olyan szakembertől kapjon választ, aki ismeri a fajt, sok tapasztalattal rendelkezik a kutyakiképzés, illetve a problémás kutyaviselkedések megoldása terén. Így hát lássuk a száraz tényeket…

Agility:

2004 óta agilityzem első kutyámmal, Scottyval, aki kétszeres Magyar Köztársaság Bajnoka, 2007-ben Országos Egyéni Bajnok, illetve szintén ebben az évben jutottunk ki az FCI Agility Világbajnokságra Norvégiába. Fiatalabbik kutyámmal, Natival közel két éve versenyzünk, és eddigi legszebb eredménye A1 kategóriában az ASB (Agility Sport Bizottság) által rendezett télikupa sorozat összetett második helye. Az elmúlt versenyek sikeres eredményeinek köszönhetően most már az A2-es kategória versenytáborát erősítjük.

Obedience:

Az obedience-szel közelebbről 2013 nyarán volt alkalmunk megismerkedni. Az elmúlt hónapok után elmondhatom, hogy igencsak beleszerettünk a sportba, így elhatároztam, hogy mind a két kutyámmal szeretném komolyan, versenyszerűen űzni a sportot. Még ebben az évben megalakult az Obedience Hungary Team, melynek alapító tagjai is vagyok. Emellett lelkesen edzünk a FROG nevezetű obedience versenycsapatban is, ahol egy szuper csapattal van lehetőségünk együtt felkészülni a versenyekre.

Szakmai tapasztalat:

A kutyakiképzéssel a Top Mancs Kutyaiskolán kezdtem el komolyabban foglalkozni. Egy évig tartottam engedelmes foglalkozást, illetve szintén ebben az évben csatlakoztam a Kutyával az Emberért Alapítvány kiképzői munkáihoz is. 2012-ben felkérést kaptam az MTA Kutatócsoport által végzett etológiai kísérlethez. A kiképzői munka korántsem volt hétköznapi, hiszen másik két kiképzőtársammal arra képezzük ki a kutyákat, hogy egy fMRI gépben több mint 10 percig mozdulatlanul feküdjenek (hasaljanak). 2013 tavaszán saját kutyámmal is sikeres terápiás vizsgát tettünk, így most már itthon is van egy hivatásos segítőkutya. Ezek mellett 2012 tavasza óta tartok magánórákat, és a töretlen igénynek köszönhetően 2013-ban megalapítottam saját csapatomat, a Best Dog Kutyakiképzést.

Etológia:

Szerencsésnek érzem magam, hiszen a hobbim és munkám mellett a tanulmányaimat is a kutyák körében végezhetem. 2013 tavaszán szereztem meg alapfokú diplomámat a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar biológus szakán. Szakdolgozatomat pedig az ELTE Etológia Tanszéken védtem meg, amiben az oxitocin hatását vizsgáltam a kutyák szociális nézési viselkedésére. 2013 szeptemberétől a Szent István Egyetem mesterképzését folytatom szintén biológus szakon,  ahol egy kicsit gyakorlatiasabb szakdolgozati témát választottam, mégpedig a szociális tanulás eddig még fel nem kutatott szeletét, a rivális tréning szerepét a szociális tanulásra. 

 

Kérdesed van? Vedd fel a kapcsolatot IDE kattintva szaktanácsadónkkal!

 

Publikációk:

Klikker kiképzés