Saját KB bal
Saját KB jobb

New Yorkban adójóváírás járhat azoknak, akik menhelyről fogadnak örökbe kutyát

New York államban törvényjavaslatot készítettek elő, mely szerint 125 dollár adójóváírás járna azoknak, akik menhelyről fogadnak örökbe kutyát vagy cicát.

Sajnos nem csak a magyarországi menhelyek vannak tele gazdátlan kutyákkal és cicákkal, az Egyesült Államokban is nagyon komoly problémát jelent a sok millió otthontalan háziállat elhelyezése és ellátása. Egyetlen kiút létezik számukra a menhelyről: az örökbefogadás.

Kormányzati segítség a menhelyeknek

Az Államokban kormányzati szinten is próbálnak megoldást találni a problémára és nem hagyják magukra az önkéntes szervezeteket a tartás és elhelyezés problémájával. New York államban egy olyan törvényjavaslat van elfogadtatás alatt, mely 125 dollár adójóváírást biztosítana mindenkinek aki az állam területén lévő bármelyik menhelyről fogad örökbe kutyát vagy cicát. A másik fontos különbség az, hogy az USA-ban és Nyugat-Európában teljesen elfogadott és megszokott az „adoption fee” vagyis az örökbefogadási díj. Nincs „ingyen kutya” és örökbefogadás esetén nem önkéntes adományozás biztosítja a menhelyek működését, hanem a menhely által megállapított díjat kell fizetni.  Az adójóváírás ezt  a költséget hivatott támogatni, tehát végül ez a pénz nem a gazdi zsebében, hanem a menhely kasszájában landol.

Bevált gyakorlat

Az örökbefogadási díj elengedése pedig bizonyítottan óriási hatással van az otthonra találó kutyák és cicák számának növekedésére. Az egyik legnagyobb menhely  Minneapolisban tavaly novemberben hirdetett egy nagy szabású kampányt, melynek a „Menhely ürítés” nevet adták. Egyetlen napra eltörölték az örökbefogadási díjakat és ez alatt az egy nap alatt kiürült a menhely. Azokat az állatokat is sikerült örökbe adni, akik már nagyon régóta vártak gazdára.

Megdöbbentő számok

Az ASPCA szerint az USA-ban évente 6,5 millió állat érkezik a menhelyekre. Ezek közül körülbelül 3,3 millió kutya, 3,2 millió macska. Évente 1,5 millió állat kerül altatásra, 670 000 kutya és 860 000 macska. Döbbenetes számok ezek, még akkor is, ha a 332 millió lakosú Egyesült Államokról beszélünk.  A menhelyeket működtető szervezetek folyamatosan kampányolnak, pénzt gyűjtenek és rengeteget dolgoznak azért, hogy egy-egy állatnak legyen kiút a menhelyről. Az adójóváírás nekik is óriási segítséget jelentene, nem csak az állatoknak, így mindenki nagyon drukkol most azért, hogy ebből a javaslatból végül törvény legyen. 

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: cesarsway.com 

Cover: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...