Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyára támadt egy vaddisznó a Hajógyári szigeten

Egy vizslát ért durva támadás tegnap a Hajógyári szigeten, súlyos sérülést szenvedett.

Napokkal ezelőtt láttak már vaddisznót a Hajógyári szigeten sétálók, de akkor még nem tudták, hogy a családnak 3 kismalaca is van. A Hajógyári kutyások Facebook csoportban felhívták a figyelmet az adminisztrátorok arra, hogy ritkán ugyan, de a szigeten előfordulnak vaddisznók, rókák. Azt is kiemelték, hogy amíg nincs kismalacuk addig békés jószágok, de ha bárki kutyasétáltatás közben vaddisznót lát, azonnal hívja be a kutyát, ne engedje, hogy az űzze a vadat.

Gáspár Zsófi az Óbudai Kutyás Egyesülettől elmondta, hogy tudomása szerint az elmúlt 10 évben egyszer fordult elő, hogy kismalacos vaddisznó család volt a szigeten, de ők sem maradtak sokáig. Normális jelenség, hogy a vaddisznók kiúsznak a szigetre, aztán továbbúsznak.

A baleset tegnap este történt, egy 35 kilogrammos fiatal vizslát támadott meg a vaddisznó labdázás közben. Az agyara belefúródott a kutya térdébe és elvágta a szalagokat. A sérült kutyát gazdái orvoshoz szállították, ahol egy másfél órás műtéten esett át. Amennyiben sikeres volt a műtét, úgy nagyjából 4 hónapos gyógyulási időre lehet számítani.

Az Óbudai Kutyás Egyesület mindenkit arra kér, hogy senki ne menjen a Hajógyári szigetre kutyát sétáltatni, amíg a Közterület Felügyelet munkatársai nem értesítik őket, hogy a veszély elmúlt.

A vaddisznó – akár a többi erdei vad – igyekeznek elkerülni az emberrel való találkozást, de ha éppen malacaik vannak, akkor nagy az esély rá, hogy agresszíven fognak viselkedni. Ez általában január – május időszakra esik, de tulajdonképpen egész évben előfordulhat, nem lehet kizárni bizonyos időszakokat. Ha vaddisznóval találkozunk, semmikép ne álljuk útjukat, ne induljunk el feléjük fenyegetően. Nagyon fontos, hogy ha csíkos kis vadmalacokat találunk, azonnal menjünk el a helyszínről, ne vegyük fel őket, ne gondoljuk azt, hogy védtelenek és árvák, mert erre igen kicsi az esély. Az anyjuk valószínűleg élelmet keres, de hallótávolságon belül van ahhoz, hogy ha a kismalacok segélykérő visítása felhangzik, azonnal ott teremjenek. Akkor viszont nagy a baj.  Bár a kocának nincs agyara, harapással támad, mely szintén komoly sebeket tud ejteni.

Vigyázzunk magunkra és vigyázzunk kutyáinkra, fokozottan figyeljünk az erdei séták során és soha ne engedjük elszaladni kutyánkat látótávolságon kívül.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB/obudaikutyasok

Cover: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...