Kutyahősök – Bud, az első kutya, aki autóval átszelte az Amerikai Egyesült Államokat

Horatio Nelson Jackson, orvos és automobil őrült, nem értett egyet az 1900-as évek végén uralkodó állásponttal, miszerint az autózás csak egy múló szenzáció, a gazdagok szeszélye volna. Akkoriban sokan még nem hittek abban, hogy a négykerekű masinák hosszabb utak megtételére is képesek lennének, és erre nagyobb összegekben fogadni is hajlandók voltak. Dr. Jacksont azonban nem olyan fából faragták, aki megrettenne egy több ezer mérföldes úttól, csak hogy eleget tegyen egy fogadásnak. Így történt tehát, hogy 1903. május 23-án San Franciscóból kigördült a doktor alig használt, Vermont névre keresztelt Winton túraautója, fedélzetén takarókkal, hálózsákokkal, fejszével, egy Kodak kamerával, fegyverekkel és egyéb a hosszú útra szükséges felszerelésekkel.

Talán mondanunk sem kell, hogy az út nem volt kihívásoktól mentes: még csak 24 kilométert tettek meg, amikor a kocsi egyik kereke defektet kapott. Jackson és a társa, Sewell K. Crocker kicserélték a kereket az egyetlen pótkerékre, amelyet az útra magukkal vittek. Gondoljunk csak bele, ekkoriban még autókat sem nagyon láttak az utakon, szervízhálózatról pedig egyáltalán nem beszélhetünk. Jackson és Sewell azonban nem hátrált meg, és szépen haladtak az útjukon.

Az idahói Caldwellbe érve, egy rövid megálló végén már szedelődzködtek, amikor a doktor észrevette, hogy a kabátját otthagyta a kocsmában. Visszament érte, és a kocsihoz már Bud társaságában érkezett meg. Dr Jackson kezdetektől fogva szerette volna, ha egy kutya is elkíséri őket az úton, de indulás előtt már nem volt ideje szert tenni egyre. Kapóra jött neki, amikor felajánlották a kis pitbull kölyköt, aki így az első kutya lett, aki automobillal keresztülutazott az észak-amerikai kontinensen.

kutyabarat kutyabarát

A kalandvágyó trió hatalmas népszerűségre tett szert. Újságok tudósítottak az útjukról, minden megállónál rajongók és a sajtó képviselői fogadták őket, hogy interjút készítsenek velük és megörökítsék a szemüveges kutyát. Mivel a Wintonnak sem teteje, sem szélvédője nem volt, ezért az utasok ki voltak szolgáltatva az elemeknek. Bud szemei begyulladtak a portól és a széltől, ezért Dr. Jackson egy akkoriban dívó motoros szemüveget alakított át, hogy Bud tudja viselni.

Jackson, Sewell és Bud olyan területeken haladtak át, amelyek még a térképeken is csak vázlatosan szerepeltek. Wyomingban napokig nem találták az utat, több mint 36 órán keresztül élelem és víz nélkül maradtak, mire szerencsére találkoztak egy farmerrel, aki útbaigazította és báránysülttel kínálta őket. A nehézségekre utalva, Jackson egy levelében megjegyezte, hogy Bud volt a trió egyetlen tagja, aki nem káromkodott az út során. Szerencsére július 12-én elérték a Nebraska állambeli Omahát, ahonnan már rendes utakon keresztül haladtak úticéljukig, New Yorkig.

kutyabarat kutyabarát

Július 26-án, 63 nappal 12 órával és 30 perccel a San Franciscó-i indulás után gördültek be az Ötödik Sugárútra, hogy átadják magukat a rajongók, a családtagok és barátok üdvözlésének. Dr. Jackson természetesen megnyerte a fogadást, és mellé egy életre szóló hűséges barátot is, Bud személyében.

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wikipedia, https://americacomesalive.com/2012/08/21/first-dog-to-cross-u-s-by-auto/

Képek: By Mary Louise Blanchert, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1191232
Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1191224
Indexkép: Pinterest

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...